CONSIDERAȚII INTRODUCTIVE
Ca principiu director, prezentul proiect managerial se doreşte a fi o extensie a realizărilor obţinute în ultimii 4 ani de către colectivul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj cu obiective noi pe baza realitățiilor actuale, dar și a experienței acumulate anterior. Elaborarea Strategiei s-a desfăşurat în contextul mai larg al strategiei Europa 2020 şi al principalului instrument de implementare - Orizont 2020, precum şi în contextul corelării cu politicile de coeziune.
Proiectul managerial de dezvoltare a SCDVV Blaj este elaborat pe o perioadă de 4 ani pornind de la misiunea și obiectivele unității, în contextul modificărilor de anvergură care se produc în mediul social românesc și implicit în sistemul de cercetare științifică din agricultură.
Ţintele Strategiei au fost fixate în spiritul convergenţei României cu media UE. Provocatoare, dar realiste, ţintele de mai jos au la bază premisa că, până în 2020, cheltuielile publice pentru cercetare vor creşte treptat.
Premisa de bază a proiectului managerial o reprezintă faptul că întregul colectiv cu care am lucrat reprezintă o resursă umană cu o bună experienţă şi cu un potenţial profesional, organizatoric şi uman ridicat, capabil să desfăşoare cu rezultate remarcabile activităţi complexe specifice unui management eficient și competitiv.
Este cu siguranță momentul în care trebuie să ne evaluăm cât mai obiectiv potențialul și dincolo de presiunea schimbării (restructurări, reorganizări) să ne propunem obiective sustenabile în acord obiectivele strategice propuse de Academia de Știinte Agricole și Silvice ,, Gheorghe Ionescu Șisesti în cadrul planului Strategic Național MADR pentru activitatea de cercetare –dezvoltare- inovare în domeniul agricol pe termen mediu și lung 2020-2030 care vizează în principal:
Ca o consecință, prezentul proiect managerial își propune pentru următorii ani, crearea unui mediu de cercetare-dezvoltare-inovare competitiv pe plan național și international, care să transforme SCDVV Blaj într-un pol de excelență axat pe generarea cunoașterii și transferului tehnologic, cu impact direct asupra dezvoltării, armonioase și durabile a viticulturii în zona de NV a Transilvaniei.
Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj a fost înfiinţată în anul 1946 prin Decizia Departamentului Agriculturii şi Domeniilor Statului. Situată în centrul uneia dintre cele mai vechi podgorii "Podgoria Târnave", SCDVV Blaj a avut un rol incontestabil în dezvoltarea şi modernizarea viticulturii din Transilvania. Climatul prielnic pentru cultura viței de vie, caracteristic podgoriei Târnave, favorizează acumularea zaharurilor și aromelor în struguri, cu păstrarea unui echilibru armonios cu aciditatea. In aceste condiții deosebite se obțin vinuri superioare, fin aromate, catifelate, bine echilibrate.
La ora actuală Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj funcţionează în baza Legii nr. 45/2009, Legea 72/2011 şi HG 243/2018 ca instituţie publică în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice ,, Gheorghe Ionescu Sisești Bucureşti”, şi este integrată în reţeaua naţională de cercetare agricolă, reprezentând zona de centru a ţării, conform HG 217/2007 privind aprobarea Strategiei naţionale în domeniul cercetării-dezvoltării şi inovării.
Finanţarea activităţii se realizează din subvenţii acordate de la bugetul de stat prin MADR. venituri proprii, contracte de cercetare.
SCDVV Blaj deţine în administrare o suprafaţă totală de 326 ha, din care 210 ha reprezintă suprafaţa de teren agricol indispensabilă activităţii de cercetare-dezvoltare-inovare, cultivată cu material biologic sursă de germoplasmă.
Resursa umană a unității este formată din angajaţi, din care 12 cu studii superioare. Personalul de cercetare este format din 11 cercetători, din care 2 CS I, 3 CS III, 5 CS, 1 ACS; Dintre aceştia 4 deţin titlul de doctor şi 1 doctorand.
SCDVV Blaj are ca obiect principal de activitate: cercetarea stiintifică şi tehnologică în viticultură şi vinificatie, valorificarea în producție a rezultatelor cercetării în vederea sporirii cantitative şi calitative a producţiei de struguri şi vinuri de calitate, în condiţiile specifice zonei de influenţă din judeţeleȘ Alba, Cluj, Bistrița, Salaj, Sibiu, Hunedoara.
Domeniile în care se derulează cercetări sunt: genetica şi ameliorarea viţei de vie, producerea de material săditor din categorii biologice superioare, agrotehnica viţei de vie, protecţia viţei de vie, agrochimia si fiziologia viţei de vie, vinificaţie şi microbiologia vinului.
Activităţile de cercetare-dezvoltare îmbină cercetările fundamentale cu cele aplicative, cu accent pe soluţii tehnologice pentru dezvoltarea unei viticulturi ecologice şi durabile, aliniate la standardele internaţionale.
Activitatea de cercetare a unitatii se desfăşoară în baza contractelor de cercetare încheiate cu autoritățile contractante pe bază de proiecte de cercetare obţinute în sistem competiţional, cât și prin planul tematic propriu.
SCDVV Blaj a derulat un numar de 29 proiecte complexe de cercetare, din care în calitate de coordonator de proiect un număr de 17 proiecte (6-RELANSIN; 2-CEEX Agral; 3- CNCSIS Grant; 1- Banca Mondiala Grant; 1- BENA Grant; 1-CNMP-PNII, 1 -PS ADER 2020, 1-COST, 1-EraNet ) şi în calitate de partener – 12 proiecte.
La SCDVV Blaj s-au creat 4 soiuri noi de viţă de vie, s-au omologat 8 clone din soiuri de struguri pentru vin şi 4 clone de portaltoi.
Cercetătorii de la SCDVV Blaj, in perioada 2006-2015, au publicat 7 cărti, 4 brosuri, 112 lucrări ştiinţifice şi tehnice ( d.c. 50 cotate ISI si BDI).
Baza materială a unitătii este modernă, laboratoarele de cercetare fiind dotate cu aparatura necesară efectuării unor studii aprofundate şi de calitate.
In cadrul Sectorul de Dezvoltare a fost realizată plantația mamă – bază cu material liber de viroze din soiuri vinifera și portaltoi recomandate sau autorizate în suprafata de 10 ha. In cei 69 de ani de activitate SCDVV Blaj printr-o activitate de înalt profesionalism a fost și va râmane o prezență activă în zona aducându-și contribuția la modernizarea patrimoniului viticol național dar și la lărgirea cunoștințelor de viticultură și enologie.
În spiritul misiunii sale SCDVV Blaj va promova cercetarea ştiinţifică în acord cu cerinţele de integrare în societatea cunoașterii, care presupune consolidarea şi dezvoltarea Spaţiului European al Cercetării Ştiinţifice prin promovarea excelenţei la nivelul tuturor activităţilor şi proceselor desfăşurate. Ţânând seama de conceptele enunţate misiunea Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificatie Blaj se poate concretiza în următoarele puncte:
1.3.2. Producerea materialului săditor viticol și pomicol
- Managementul inovativ al resurselor genetice și ameliorarea plantelor horticole pentru crearea de noi genotipuri versatile din punct de vedere al productivității și calității în condiții de stres și minime imputuri
1.3.3. Protecția sănătății plantelor
1.3.4. Agrotehnica și agrochimia viței de vie
1.3.5. Tehnologii agricole în raport cu schimbările climatice
- cercetari privind impactul schimbarilor climatice globale asupra ecosistemului viticol din podgoriile Târnave și Aiud;
- adaptarea materialelor biologice și tehnologiilor deproducție la schimbările climatice și promovarea de soluții pentru atenuarea efectelor negative ale acestora;
- dezvoltarea cercetărilor care asigură conservarea calității mediului și a resurselor naturale, cu accent asupra conservării apei și fertilităţii solului;
- crearea de soiuri noi şi clone de viţă de vie şi portaltoi corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ pentru producerea vinurilor albe de calitate superioară;
- studii privind afinitatea la altoire a soiurilor altoi/portaltoi;
- îmbunătăţirea tehnologiilor de producere a diferitelor tipuri de vin cu denumire de origine, specifice podgoriilor Târnave şi Aiud, în scopul realizării de partizi mari şi omogene de vinuri;
- perfecţionarea unor secvenţe tehnologice de producere a vinurilor albe aromate şi a vinurilor spumante ;
1.3.8. Modul de valorificare a rezultatelor de cercetare, dezvoltare, inovare și gradul de recunoaștere a acestora se va concretiza prin :
Obiectivele strategice preiau din viziunea şi misiunea Academiei de Stiinte Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” București ideile şi determinările fundamentale şi condensează în ele întreaga voinţă şi capacitate a ei de dezvoltare şi împlinire, în contextul creării unei competitivităţi strategice.
Obiectivul general al proiectului Managerial de acțiune pentru urmatorii ani îl constituie dezvoltarea SCDVV Blaj prin crearea unei culturi a calităţii în conformitate cu standardele europene în domeniu, prin creşterea performanţei în cercetare și consolidarea prestigiului ştiinţific la nivel naţional şi internaţional, prin stimularea creativităţii şi inovaţiei, prin calitatea resurselor umane, prin consolidarea bazei materiale.
Strategia va fi pusă în practică printr-o serie de instrumente, în principal prin Planul naţional de cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare 2014 - 2020 (PNCDI 3) şi prin Programul operaţional "Competitivitate" - axa prioritară "Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru susţinerea afacerilor şi competitivitate", alături de alte politici publice în sectoare conexe (fiscale, educaţionale etc.), desfăşurate prin instrumente de tipul Program operaţional regional, Program operaţional "Capacităţi umane", Programul operaţional Dezvoltarea capacităţii administrative, Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.
Obiectivele strategice:
Obiective prioritare:
Obiective majore :
Obiectivele operaţionale :
Cercetarea stiintifică agricolă, prin natura obiectului de cercetare, trebuie să ofere produse biologice de inaltă valoare, materii prime, tehnologii, cunoștințe adecvate, care să contribuie la promovarea agriculturii durabile și a dezvoltării rurale, la creșterea securității alimentare și a siguranței alimentului, în concordanță cu cerințele generale și specifice ale pieței.
Actiuni preconizate:
- obținerea unor rezultate știițifice de excelență, reflectate în creșterea numărului de articole in publicații din fluxul principal de cunoaștere;
- triplarea numărului de brevete inregistrate de OSIM
- triplarea numărului de cercetători până in anul 2020,
- creșterea ponderii doctorilor și a doctoranzilor din totalitatea cercetătorilor;
- atragerea de cercetători cu experiență, tineri cercetători postdoctoranzi și doctoranzi,
- consolidarea rolului științei în societate prin comunicarea științei, promovarea eticii și egalității de șanse în cercetare, dezvoltarea de interfețe dedicate dialogului știință-societate.
- extinderea cooperarii internaționale in programe și proiecte;
- o mai bună reprezentare a SCDVV Blaj la nivel institutional european și internațional;
- participarea diasporei știintifice românesti in proiecte de cercetare pentru a promova sectorul de cercetare-dezvoltare din România, precum și la evaluarea proiectelor, programe
3.2. Strategia sectorului de dezvoltare
3.3. Strategia resurselor umane
Strategia privind resursele umane la SCDVV Blaj trebuie să urmărească: abordarea unei politici de personal, bazată pe promovarea valorii ştiinţifice reale şi a competenţei profesionale în toate sectoarele de activitate crearea unui climat colegial armonios între personalul din sectorul de cercetare personalul auxiliar şi cel administrativ.
Direcţii de acţiune:
3.4 Strategia de dezvoltare a bazei materiale
Infrastructura sectorului de cercetare-dezvoltare
Atingerea unui standard de calitate competitiv depinde în mare măsură de calitatea infrastructurii care vizează: spaţii de cercetare, laboratoare cu nivel tehnic corespunzător de dotare, biblioteci, INTERNET, INTRANET. În această direcţie se va acţiona pentru
3.6. Strategia privind disciplina muncii
Angajaţii SCDVV Blaj sunt obligaţi să-şi îndeplinească în totalitate şi calitativ sarcinile de serviciu înscrise în fişa postului, precum şi dispoziţiile legale ale şefilor ierarhici.
Angajaţii SCDVV Blaj sunt obligaţi să respecte principalele reguli de disciplină în muncă, astfel:
- să cunoască şi să aplice cu corectitudine legile statului şi reglementările interne ale unităţii;
- să apere patrimoniul unităţii;
- să respecte ordinea şi disciplina la locul de muncă;
- să păstreze confidenţialitatea informaţiilor ce nu pot fi date publicităţii;
- să repare paguba cauzată prin distrugerea sau înstrăinarea bunurilor din patrimoniul unității;
3.7.Strategia financiară a SCDVV Blaj
Cele mai dificile probleme legate de obiectivele prevăzute în Proiectul Managerial sunt cele legate de resursele de finanţare.
Finanțarea specifică sistemului de cercetare-dezvoltare –inovare din agricultură, coroborată cu efectele generate de criza financiară cu care se confruntă economia, induc și in continuare noi provocări cărora SCDVV Blaj trebuie să Ie facă faţă în perioada următoare.
Pe baza analizei costurilor, se vor întocmi toate documentele economice (bugete, balanţe, taxe, etc.) În acest sens vor fi avute în vedere:
Întreaga activitate economică va fi periodic auditată financiar;
Fondurile propii, provin din:
Alte surse provenite din:
- asistenţă tehnică, consultanţă şi expertiză în domeniile de specialitate;
Pentru coordonarea şi realizarea internă a tuturor activităţilor, se va promova o administraţie suplă, modernă, profesionistă
Aceste obiective rezultă din misiunea, scopul şi viziunea unitatii şi vor fi elaborate într-un dialog permanent cu personalul TESA avându-se în vedere corelarea rezultatelor obiectivelor cu recompensele sau sancţiunile aplicate.
Componenta de bază se impune a fi cea participativă pentru a asigura stabilirea împreună / acceptarea obiectivelor şi existenţa unei comunicări în ambele sensuri. Obiectivele se stabilesc de sus în jos, însă este valorificat şi aportul angajaţilor (de jos în sus). Abordarea de jos în sus asigură implicarea angajaţilor, în timp ce de sus în jos asigură concentrarea pe aspectele principale. Este importantă acceptarea de către ambele părţi implicate (instituţie – angajat) a obiectivelor, deoarece un angajat care nu e convins nu va fi motivat în realizarea lor.
În raport cu obiectivele mai sus prezentate, se impun din partea directorului:
stabilirea de obiective individuale şi comune;
3.8. Strategia calității
Sistemul de control privind strategia calitatii va urma trei faze:
3.9. Strategia managerială
Formularea unei strategii realiste, coerente şi explicite dobândeşte astăzi, mai mult ca oricând, o importanţă capitală pentru SCDVV Blaj, pentru prefigurarea viitorului acesteia şi reducerea incertitudinii, întrucât aceasta îi permite “să influenţeze, prin anticipaţie, evoluţia mediului său înconjurător şi, în acelaşi timp, să să reacţioneze la schimbări”
Strategia managerială va urmări următoarele aspecte:
Profesionalizarea activităţilor manageriale şi formarea managerilor pentru toate structurile de conducere ale SCDVV Blaj.
Extinderea cooperării cu mediul economico-social constituie condiţia existenţei oricărei unităţi. De aceea în această direcţie se impune:
Consolidarea relaţiilor internaţionale stabilite prin acorduri de cooperare bilaterale cu Institutii de cercetare agricola si universităţi de prestigiu din Europa şi din întreaga lume.
Vom acorda o atenţie sporită continuării inovarii, cercetarii şi dezvoltarii producţiei viticole și materialului săditor viticol și pomicol, în special pentru a-i îmbunătăţi eficienţa energetică, creşterea productivităţii şi capacitatea de adaptare la schimbările climatice.
Organizare de activități de promovare, popularizare și extensie
4 Consideraţii finale
Proiectul Managerial conceput, precum si toate ideile, conceptiile sunt perfectibile, deschise la tot ceea ce este nou, la eventualele sugestii ale colectivului din cadrul unitatii și vor putea fi realizate doar impreună într-un climat de încredere, relaxant, colegial.
Dr.ing. TOMOIAGĂ LILIANA-LUCIA
Mangementul are obligaţia să anticipeze viitorul, să încerce să-l modeleze şi să creeze un echilibru între obiectivele pe termen scurt şi cele pe termen lung...Realizările viitoare nu se vor metarializa pur şi simplu doar dacă ne dorim cu suficientă ardoare acest lucru. Pentru asta e nevoie să luăm decizii acum şi să ne asumăm riscuri tot acum. Şi trebuie să acţionăm acum. Este necesar să alocăm anumite resurse pentru aceasta, şi în special resurse umane - şi asta tot acum. Şi este nevoie să se muncească pentru asta - acum.
Peter F. Drucker