Declinul biologic al viţei de vie, cauzat de patogeni de scoarţă şi lemn, provoacă de regulă debilitarea şi uscarea treptată a butucilor cu consecinţe grave asupra productivităţii şi longevităţii plantaţiilor viticole. Evoluţiile recente indicã faptul cã s-a ajuns la un punct în care se considerã cã, importanţa patogenilor lignicoli este atât de mare încât sunt consideraţi factori limitativi care afecteazã stabilitatea viticulturii la nivel mondial. Având în vedere extinderea atacului şi amploarea pagubelor provocate, fenomenul de declin biologic sau uscare prematură a viţei de vie este considerat de specialiştii şi viticultorii europeni ,,Filoxera secolului XXI,,
Bolile care induc declinul biologic a butucilor la viţă de vie sunt boli insidioase, iar paraziţii care le generează sunt în majoritate ciuperci şi bacterii lignicole. Paraziţii responsabili de producerea acestor maladii sunt contaminaţi prin rãnile tãierilor de primãvarã (fenofaza de plâns), sau prin leziuni provocate de ger, grindinã, lucrãri manuale şi mecanice; se pot propaga în egală măsură prin material infectat folosit la altoire, sau portaltoi infectaţi. Odată pătrunşi în lemn, aceştia invadează sistemul vascular şi emit fitotoxine producând perturbaţii de metabolism. Moartea întregii plante survine întotdeauna când cantitatea de toxine emisă de patogen atinge un asemenea nivel încât, metabolismul plantei este complet perturbat.
Localizarea patogenilor lignicoli în interiorul lemnului, face dificilă combaterea curativă a acestora. Practic la ora actuală este imposibil să eradicăm patogenii lignicoli responsabili de declinul biologic al viţei de vie, în schimb este posibil să reducem la maxim riscurile contaminării şi să acţionăm asupra porţilor de pătrundere a patogenilor prin metode profilactice de prevenire a atacului.
Folosind rezultatele obţinute până în prezent în cercetarea şi practica viticolă românească şi mondială, prezenta lucrare este menită să ofere, viticultorilor, specialişti şi practicieni, un mijloc de informare rapid şi eficient în ceea ce priveşte cunoaşterea celor mai frecvente boli implicate în declinul biologic al viţei de vie şi recomandări privind soluţii tehnologice de luptă, care să controleze eficient atacul acestor inamici.
Autoarea