Mail scdvv.blaj@asas.ro Telefon +40 258 711 623 Magazin Magazin Facebook SCVBlaj English

STAȚIUNEA DE CERCETARE ȘI DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE BLAJ

  • DESPRE
    Istoric Organizare Documente de interes public
  • CERCETARE
    Laboratoare Publicații Realizări Consultanță
  • DEZVOLTARE
    Baza experimentală Aiud Baza experimentală Blaj Baza experimentală Crăciunel-Ciumbrud Crama
  • PROIECTE
    În derulare Rezultate
  • PRODUSE
    Pomicultură Viticultură Vinificație Portaltoi Altele
  • GALERIE
  1. Organizare
  2. Informații generale despre SCDVV Blaj

Informații generale despre SCDVV Blaj

STAŢIUNEA DE CERCETARE – DEZVOLTARE 
PENTRU VITICULTURĂ ŞI VINIFICAŢIE  BLAJ

 

Organizare -structurile organizatorice

Sector cercetare
Sector dezvoltare
Sector administrativ
SECTOR CERCETARE
Obiective Rezultate
Omologarea si de soiuri noi şi clone de viţă de vie, gestionarea sursei de germoplasmă autohtonă   Soiuri noi şi clone de viţă de vie omologate la SCDVV Blaj:Soiuri pentru vinuri albe: Selena, Blasius, Astra, Rubin, Roze de BlajSoiuri pentru vinuri rosii : AmurgSoiuri cu rezistenţă sporită la boli: Radames, BrumariuClone selecţionate pentru vinuri albe: Fetească regală-21 Bl, Neuburger-10 Bl, Muscat Ottonel-12 Bl, Traminer roz-60 Bl, Riesling italian-3 Bl, Pinot gris-34 Bl, Sauvignon blanc-9 Bl, Riesling de Rhin-7.2 Bl; Fetească albă-29 Bl, Iordană-9.1 Bl.Elite hibride valoroase pentru omologare : 5-26; 6-10; 6-110; 4-4,Clone de portaltoi: Crăciunel 26Bl., Crăciunel 25Bl, Crăciunel 71Bl., Crăciunel 4Bl.
Optimizarea tehnologiilor de cultură  
Extensie Diseminarea rezultatelor stiintifice obtinute prin publicarea de articole de specialitate si prin participari la manifestari stiintifice;
SECTOR-DEZVOLTARE
Obiective Rezultate
Producerea de material săditor viticol din categorii biologice superioare  Material săditor viticol – Baza experimentala material saditor viticol BlajØ  Categoria biologică – Bază: Soiuri pentru struguri de vin: Fetească regală-21 Bl., Sauvignon-9 Bl., Traminer roz-60 Bl., Riesling italian-3 Bl., Pinot gris-34 Bl., Fetească albă-29 Bl.Soiuri pentru struguri de masă: Timpuriu de Cluj, Napoca, Transilvania, Cetăţuia, Someşan, SplendidPortaltoi: Berlandieri x Riparia Teleky 4B SO4-4, Berlandieri x Riparia Teleky 8B selectia C71 Bl, Berlandieri x Riparia Kober 5BB selectia C26 Bl, Berlandieri x Riparia Kober 5BB selectia C25 Bl.Categoria biologică – Certificat:Soiuri pentru struguri de vin: Fetească regală-21 Bl.,  Sauvignon  Blanc-9 Bl.,  Traminer  roz-60 Bl., Muscat Ottonel 12-Bl, Pinot gris-34 Bl.Soiuri pentru struguri de masă: Transilvania, Napoca, Cetăţuia, Timpuriu de ClujPortaltoi: Berlandieri x Riparia Teleky 4B SO4-4; Berlandieri x Riparia Teleky 8B selectia C71;                 Berlandieri x Riparia K5BB selectia C26.Soiuri rezistente la boli şi dăunători: Categoria biologică – Bază şi Certificat: Brumăriu                                              –  Standard: Brumăriu, Radames, Rubin,  Argessis, Bianca, Purpuriu
Producerea de  material săditor pomicol Ø   Material săditor pomicol – Baza experimentala pomicolă AiudCategoria biologică – Certificat:MĂR: Florina, Golden Spur, Golden Delicious, Ionathan, Prima, StarkrimsonCategoria biologică – CAC:MĂR:  Florina, Golden Spur, Golden Delicious, Idared, Prima, Starkrimson, Ionathan, James Grieve,            Aromat de vară;PĂR:  Cure, Untoasă Hardy, Napoca, Conference, Aromat de Bistriţa;PRUN: Stanley, Anna Spath, d’Agen, Centenar, Silvia, Vânăt românesc,  Record,  Rivers timpuriu;CAIS:  Sulmona, Litoral, Umberto, CM de Ungaria, N.J.A. 19;PIERSIC:  Cardinal, Nectared; Springold;CIREŞ: Van, Jubileu, Hedelfinger, Germersdorf, Stella, Boambe de Cotnari, Timpurii de Bistriţa;VIŞIN: Meteor, Crişana;GUTUI: Bereczky;ARBORI ŞI ARBUŞTI ORNAMENTALI: Salix tortosa, Catalpa bignoniades, Frasin, Acer platanoides, Tei, Trandafiri, etc.
Producerea de vinuri DOC Statie de vinificatie BlajVinuri DOC din soiurile: Fetească regală, Riesling italian, Sauvignon blanc, Neuburger, Selena, Blasius Muscat Ottonel, Traminer roz, Pinot gris;- Vinuri de vinotecă din soiurile consacrate în podgoriile Târnave şi Aiud;- Vin spumant : Imperial – Târnave (metoda Champenoise).

Plantaţia mamă furnizoare de coarde altoi, categ. Bază, a SCDVV Blaj, este destinată pentru înfiinţarea plantaţiilor mamă ,,Certificat” în cadrul unităţii, cât şi pentru producătorii privaţi de material săditor viticol şi va servi la promovarea în producţie a noilor soiuri şi clone în cadrul societăţilor comerciale cu profil viti-vinicol sau la micii producători viticoli.

            Datorită tehnologiilor de producere a materialului săditor viticol şi pomicol, cu valoare biologică ridicată şi autentică, SCDVV Blaj înregistrează tot mai multe cereri de comercializare din partea agenţilor economici de profil din ţară şi extern.

            În acest sens, menţionăm faptul că aproape jumătate din cantitatea de butaşi de portaltoi şi coarde altoi produse la SCDVV Blaj sunt comercializaţi la export (Germania, Austria, Franţa). De asemenea, cea mai mare cantitate de viţe altoite sunt comercializate prin reţeaua retail, pe plan naţional fiind astfel comercializate şi promovate şi creaţiile româneşti.

            SCDVV Blaj are o contribuţie semnificativă în extinderea suprafeţelor cultivate cu viţă de vie din centrul Transilvaniei, întrucât o parte semnificativă a acestor plantaţii s-au realizat cu material săditor viticol produs în cadrul staţiunii.

Produse realizate pentru comercializare ( prin valorificarea rezultatelor cercetării ştiinţifice) :

  • Material săditor viticol - Ferma Pepiniera viticolă Blaj

            Categoria biologică – Bază:

Soiuri pentru struguri de vin: Fetească regală-21 Bl., Sauvignon-9 Bl., Traminer roz-60 Bl.,

                                                Riesling italian-3 Bl., Pinot gris-34 Bl., Fetească albă-29 Bl.

Soiuri pentru struguri de masă: Timpuriu de Cluj, Napoca, Transilvania, Cetăţuia, Someşan, Splendid

Portaltoi: Berlandieri x Riparia Teleky 4B SO4-4, Berlandieri x Riparia Teleky 8B selectia C71 Bl,

              Berlandieri x Riparia Kober 5BB selectia C26 Bl, Berlandieri x Riparia Kober 5BB selectia C25 Bl.

            Categoria biologică – Certificat:

Soiuri pentru struguri de vin: Fetească regală-21 Bl.,  Sauvignon  Blanc-9 Bl.,  Traminer  roz-60 Bl., Muscat Ottonel 12-Bl, Pinot gris-34 Bl.

Soiuri pentru struguri de masă: Transilvania, Napoca, Cetăţuia, Timpuriu de Cluj

Portaltoi: Berlandieri x Riparia Teleky 4B SO4-4; Berlandieri x Riparia Teleky 8B selectia C71;

                 Berlandieri x Riparia K5BB selectia C26.

            Soiuri rezistente la boli şi dăunători:

            Categoria biologică – Bază şi Certificat: Brumăriu

                                              –  Standard: Brumăriu, Radames, Rubin,  Argessis, Bianca, Purpuriu

  • Material săditor pomicol - Ferma Pepiniera pomicolă Aiud

Categoria biologică – Certificat:

MĂR: Florina, Golden Spur, Golden Delicious, Ionathan, Prima, Starkrimson

Categoria biologică – CAC:

MĂR:  Florina, Golden Spur, Golden Delicious, Idared, Prima, Starkrimson, Ionathan, James Grieve,

            Aromat de vară;

PĂR:  Cure, Untoasă Hardy, Napoca, Conference, Aromat de Bistriţa;

PRUN: Stanley, Anna Spath, d’Agen, Centenar, Silvia, Vânăt românesc,  Record,  Rivers timpuriu;

CAIS:  Sulmona, Litoral, Umberto, CM de Ungaria, N.J.A. 19;

PIERSIC:  Cardinal, Nectared; Springold;

CIREŞ: Van, Jubileu, Hedelfinger, Germersdorf, Stella, Boambe de Cotnari, Timpurii de Bistriţa;

VIŞIN: Meteor, Crişana;

GUTUI: Bereczky;

ARBORI ŞI ARBUŞTI ORNAMENTALI: Salix tortosa, Catalpa bignoniades, Frasin, Acer platanoides, Tei, Trandafiri, etc.

  • Vinuri - Complexul de vinificaţie Blaj

- Vinuri DOC din soiurile: Fetească regală, Riesling italian, Sauvignon blanc, Neuburger, Selena, Blasius Muscat Ottonel, Traminer roz, Pinot gris;

- Vinuri de vinotecă din soiurile consacrate în podgoriile Târnave şi Aiud;

- Vin spumant : Imperial – Târnave (metoda Champenoise).

Medalii de aur şi argint obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale pentru vinurile produse la SCDVV Blaj în ultimii ani : aur = 14, argint = 11

© 2003 - 2020 Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj
Contact • Harta site • Conducere • Legislatie