Mail scdvv.blaj@asas.ro Telefon +40 258 711 623 Magazin Magazin Facebook SCVBlaj English

STAȚIUNEA DE CERCETARE ȘI DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE BLAJ

  • DESPRE
    Istoric Organizare Documente de interes public
  • CERCETARE
    Laboratoare Publicații Realizări Consultanță
  • DEZVOLTARE
    Baza experimentală Aiud Baza experimentală Blaj Baza experimentală Crăciunel-Ciumbrud Crama
  • PROIECTE
    În derulare Rezultate
  • PRODUSE
    Pomicultură Viticultură Vinificație Portaltoi Altele
  • GALERIE
  1. In derulare
  2. ADER 6.3.9 - ZONAREA SOIURILOR PENTRU STRUGURI DE MASĂ, ÎN CONTEXTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

ADER 6.3.9 - ZONAREA SOIURILOR PENTRU STRUGURI DE MASĂ, ÎN CONTEXTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

Denumire proiect: ADER 6.3.9 - ZONAREA SOIURILOR PENTRU STRUGURI DE MASĂ, ÎN CONTEXTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE - 

CO: Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească /ICDVV Valea Călugărească

P1: Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificaţie Blaj

 desfășurat pe anii 2023-2026,

Obiectivului specific - Modernizarea tehnologiilor  de cultură a plantelor horticole pentru utilizarea cu maximă eficiență a resurselor naturale și antropice, diminuarea impactului negativ al schimbărilor climatice și îmbunătățirea protecției mediului înconjurător.

Rezumat

Prezentul proiect are drept scop perfecționarea și actualizarea lucrărilor de zonare a strugurilor pentru masă prin: monitorizarea factorilor climatici cu impact major asupra plantațiilor pentru struguri de masă; caracterizarea solurilor din arealele viticole noi delimitate; studiul comportării soiurilor pentru struguri de masă în diferite areale de cultură sub aspectul valorii agrobiologice și tehnologice (cantitatea și calitatea producției de struguri); încadrarea soiurilor noi, create în activitatea de ameliorare și acelor din sortimentul internațional în zone de favorabilitate; recomandarea introducerii în cultură a celor mai adaptate soiuri pentru struguri de masă la schimbările climatice, în arealele viticole cu condiții similare celor în care au fost create; completarea sortimentului de soiuri de struguri pentru masă în diferite areale viticole ale țării, în funcție de gradul de adaptatibilitate la condițiile pedoclimatice.

Ținând cont de situația actuală privind zonarea soiurilor de struguri pentru masă, în contextul schimbărilor climatice, pe plan național și de tematica proiectului sunt propuse spre soluționare următoarele obiective specifice prevăzute în:

PLANUL DE REALIZARE AL PROIECTULUI / ACTIVITĂȚI

Obiectivul 1: Stabilirea metodologiei de evaluare a favorabilității climatice și pedologice pentru cultura strugurilor de masă în contextul schimbărilor climatice.

Faza 1. Documentare privind metodologiile de stabilire a favorabilitatii pedoclimatice pentru cultura strugurilor de masă. Elaborarea modelelor experimentale privind zonarea soiurilor pentru struguri de masă în contextul schimbărilor climatice.

Activitatea 1.1. Documentare şi analiză privind starea actuală a ecosistemelor viticole din punct de vedere al condițiilor ecopedoclimatice, metodologiile de stabilire a favorabilității climatice și pedologice pentru cultura soiurilor de struguri de masă, pe plan mondial și în România;

Activitatea 1.2. Elaborare model experimental privind zonarea soiurilor pentru struguri de masă.Stabilirea unor indicatori ecoclimatici și ecopedologici de caracterizare a zonelor de favorabilitate

Obiectivul 2: Parametrizarea factorilor climatici și pedologici determinanți și a parametrilor agrobiologici și tehnologici utilizați în zonarea soiurilor pentru struguri de masă.

Faza 2. Realizarea modelelor experimentale privind factorii climatici și pedologici determinanți și parametrii agrobiologici și tehnologici utilizați în zonarea soiurilor pentru struguri de masă;

Activitatea 2.1. Realizarea unei baze de date specifice cu valorile principalelor elemente climatice înregistrate  pe regiuni viticole/ podgorii/centre viticole și areale noi delimitate

Activitatea 2.2. Realizarea unei baze de date  cu factorii orografici și determinanții ecologici ai solurilor pe regiuni viticole/podgorii/centre viticole  și areale noi delimitate

Activitatea 2.3. Evaluarea principalilor indicatori agrobiologici și tehnologici ai soiurilor pentru struguri de masă în arealele viticole delimitate

Obiectivul 3: Stabilirea interacțiunii factorilor climatici și pedologici asupra comportării soiurilor pentru struguri de masă în diferite areale de cultură.

Faza 3. Aplicarea modelelor experimentale privind factorii climatici și pedologici determinanți utilizați în zonarea soiurilor pentru struguri de masă. Analiza comportării  soiurilor pentru struguri de masă în afara arealelor viticole delimitate;

Activitatea 3.1. Evaluarea pretabilităţii arealelor viticole pentru cultura soiurilor pentru struguri de masă din punct de vedere al caracteristicilor  ecoclimatice.

Activitatea 3.2. Evaluarea pretabilităţii arealelor viticole  pentru cultura soiurilor pentru struguri de masă din punct de vedere al caracteristicilor  pedologice;

Activitatea 3.3. Evaluarea influenţei principalilor factori de terroir (regimul termic, pluviometric şi geopedologic) asupra comportării soiurilor de struguri de masă în afara arealelor viticole delimitate

Obiectivul 4: Stabilirea arealelor viticole favorabile pentru cultura soiurilor de struguri pentru masă și conveerului de soiuri recomandat.

Faza 4. Demonstrarea funcționalității și utilității modelelor experimentale, privind factorii climatici și pedologici determinanți, utilizați în zonarea soiurilor pentru struguri de masă. Stabilirea arealelor viticole și recomandarea sortimentului de soiuri pentru struguri de masă.

Activitatea 4.1. Actualizarea lucrării de delimitare a arealelor viticole pentru struguri de masă

Activitatea 4.2. Stabilirea sortimentului de soiuri în arealele viticole delimitate pentru cultura strugurilor de masă în funcție de cerintele ecopedologice și de comportarea în cultură a acestora;

Activitatea 4.3. Diseminare pe scară largă prin comunicarea şi publicarea naţională a rezultatelor;

Activitatea 4.4. Editare Catalog cu caracterizarea agrobiologică și tehnologică și recomandarea zonării soiurilor pentru struguri de masă în diferite areale viticole.

© 2003 - 2020 Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj
Contact • Harta site • Conducere • Legislatie