Mail scdvv.blaj@asas.ro Telefon +40 258 711 623 Magazin Magazin Facebook SCVBlaj English

STAȚIUNEA DE CERCETARE ȘI DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE BLAJ

  • DESPRE
    Istoric Organizare Documente de interes public
  • CERCETARE
    Laboratoare Publicații Realizări Consultanță
  • DEZVOLTARE
    Baza experimentală Aiud Baza experimentală Blaj Baza experimentală Crăciunel-Ciumbrud Crama
  • PROIECTE
    În derulare Rezultate
  • PRODUSE
    Pomicultură Viticultură Vinificație Portaltoi Altele
  • GALERIE
  1. Publicatii
  2. ,,Ghidul fitosanitar al viticultorului" -Liliana Tomoiagă

,,Ghidul fitosanitar al viticultorului" -Liliana Tomoiagă

Bolile  şi dăunătorii viţei de vie sunt unul dintre principalele motive care stau la baza pierderilor economice și de producție majore din domeniul viti-vinicol. În ciuda progreselor înregistrate în ultimele decenii protejarea podgoriilor prin utilizarea durabilă a pesticidelor necesară în condiţiile deteriorării permanente a mediului înconjurător rămâne una dintre provocările majore care vor caracteriză sectorul viticol în viitor.

Ghidul fitosanitar al viticultorului elaborat pentru condiţiile naturale ale țării noastre se dorește să fie un instrument de lucru în sprijinul viticultorilor profesioniști sau amatori care se confruntă în fiecare zi cu probleme legate de protecția fitosanitară a viței de vie.

Această editie a Ghidului fitosanitar este concepută ca o actualizare a edițiilor anterioare, în pas cu ultimele noutăți în domeniu, nu puține la număr în ultimii ani.

Destinat să fie vizual și intuitiv ,,Ghidul fitosanitar al viticultorului” include un compendiu al celor mai importanți agenți de dăunare ai viței de vie noi sau vechi și perioada lor de dăunare în raport cu derularea principalelor faze fenologice, aspect care facilitează identificarea și gestionarea rațională a acestor bioagresori care trebuie să țină cont de factorul climatic, de protecția mediului și biodiversității.

Intr-o lume în schimbare  în care realitățile noi și aspre, impun restricții din ce în ce mai drastice privind managementul pesticidelor, pentru a veni în sprijinul viticultorilor am extins capitolul privind viticultura ecologică bazată pe alternative noi sau aproape gata pentru a fi aplicate în practică, orientate spre creșterea sustenabilității plantațiilor viticole. Pornind de la această realitate, recomandările din acest ghid susțin bunele practici agricole cu metode de producție mai durabile în tehnologii inovative, în concordanță cu abordările legislației naționale acceptate în momentul actual în domeniul fitosanitar și exigențele directivelor Europene în domeniu.  

După ani de studiu și experiență în activitatea de cercetare-dezvoltare științifică a bolilor și dăunătorilor viței de vie, nădăjduiesc că și acestă ediție a ghidului va ajuta viticultorii să răspundă nevoilor actuale și viitoare  maximizand eficiența și protejând în același timp vița de vie și mediul inconjurator .

Am dori să primim  orice feedback pe care doriți să-l oferiți  cu intenții bune, rele sau indiferente. Acest lucru ne va ajuta să facem viitoarele ediții și mai utile.

Multumesc tuturor celor care apreciind edițiile anterioare ale ,,Ghidului fitosanitar al viticultorului„  au motivat apariția actualei ediții.

Autoarea,

Dr. ing. Liliana-Lucia Tomoiagă

 

© 2003 - 2020 Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj
Contact • Harta site • Conducere • Legislatie