REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCTIONARE
AL STAŢIUNII DE CERCETARE-DEZVOLTARE
PENTRU VITICULTURĂ ŞI VINIFICAŢIE
BLAJ
CAP. I. Dispozitii generale
STATIUNEA DE CERCETARE - DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURĂ ŞI VINIFICAŢIE BLAJ, jud.Alba este persoana juridica romana, organizata ca institutie de drept public, din domeniul agricol, avand ca obiect principal activitatea de cercetare-dezvoltare.(art.34 alin.1 Legea nr. 45/2009)
Unitatea îşi desfasoara activitatea in baza urmatoarelor acte normative:
- HG nr.27/2002 privind înfiinţarea unor staţiuni de cercetare-dezvoltare agricolă în domeniul viticulturii prin reorganizarea unor staţiuni de cercetare şi producţie agricolă din domeniul viticulturii.
- Legii nr.45/2009 privind organizarea si functionarea Academiei de stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare;
- Legii 72/2011 de modificarea a legii 45/2009 privind organizarea si functionarea Academiei de stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare;
- O.G. nr.14/1998 privind utilizarea veniturilor realizate de instituţiile publice finantate integral din venituri extrabugetare cu modificarile ulterioare;
- Normelormetodologicedeaplicarea OrdonanteiGuvernuluinr.14/1998privindutilizarea veniturilor realizate de instituţiile publice aprobate prin Ordinul nr. 145/1998 si prin HG nr.361/1999;
In scopul realizării principalului său obiect de activitate – cercetare-dezvoltare şi in concordanta cu legislatia aplicabila în vigoare, S.C.D.V.V - Blaj se află in subordinea ASAS, care la rândul său colaboreaza cu Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, cu Ministerul Mediului, cu Academia Romana, cu Consortiul Universitatilor de Stiinte Agricole, precum si cu alte institutii şi organizatii pentru realizarea obiectivelor din domeniile sale de activitate.
(1)A.S.A.S este organizată şi funcţionează potrivit Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările şi completările ulterioare şi în conformitate cu Statutul propriu.
Sediul STATIUNII DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURĂ ŞI VINIFICAŢIE BLAJ este in Blaj, str. Gh. Baritiu nr.2, cod postal 515400, jud. Alba.
CAP. II. Scopul si obiectul de activitate
Statiunea este înfiintata în scopul desfãsurãrii activitãtii de cercetare stiintificã si dezvoltare tehnologicã în domeniul viti-vinicol, participării la elaborarea strategiei de dezvoltare a domeniului si la realizarea cu prioritate a obiectivelor stiintifice si tehnologice ale Programului National de cercetare stiintificã si a altor Programe de cercetare pentru domeniul său de activitate.
In conformitate cu dispozitiile art.32 alin.(1) si (2) din Legea nr.45/2009: „(1) Obiectivele activitatii unitatilor de cercetare-dezvoltare sunt: cercetarea fundamentala si cercetarea aplicativa; dezvoltarea tehnologica si inovarea; producerea, multiplicarea si comercializarea de seminte, material saditor, animale de rasa si alte produse specifice profilului de activitate; transferul tehnologic al rezultatelor cercetarii; instruirea profesionala; servicii de consultanta si expertiza; editarea de publicatii; relatii stiintifice internationale; relatii de cooperare si de comert interior si exterior; alte obiective ce decurg din activitatea specifica unitatilor de cercetare-dezvoltare, inclusiv activitati de cooperare sau de asociere cu alte institutii, organizatii si operatori economici din tara si din strainatate.
(2) Unitatile de cercetare-dezvoltare pot sa isi dezvolte retele de extensie a rezultatelor cercetarii si de verificare a unor tehnologii. „
- Activitãti de cercetare – dezvoltare:
- - cercetare de bazã si orientatã, realizatã în scopul cresterii nivelului cunostintelor în domeniul propriu sau în domenii conexe ale stiintei si tehnicii: viticulturã; vinificatie; crearea de soiuri noi şi clone de vitã de vie, ameliorarea sortimentului actual; organizarea, amenajarea si ameliorarea terenurilor pentru viticulturã; producerea materialului săditor viticol liber de viroze din categorii biologice superioare, fertilizarea plantatiilor viticole, producerea de vinuri si bãuturi alcoolice; protectia mediului înconjurãtor în legãturã cu activitatea viti-vinicolã; metode de analizã si investigare în viticulturã si vinificatie din podgoriile din Transilvania.
- - cercetare aplicativã de tip precompetitiv prin realizarea de modele si poligoane experimentale, statii pilot, creatii, perfectionarea metodelor, tehnologiilor si creatiilor existente.
- - cercetãri aplicative în vederea elaborãrii tehnologiilor de cultură a viţei de vie şi de vinificare adaptate conditiilor specifice arealelor din zonele de activitate, retehnologizarea si modernizarea sectoarelor, întreprinderilor si unitãtilor economice: - în viticulturã, în producerea materialului sãditor viticol, în vinificatie si producerea de vinuri şi sucuri;
- - elaborarea de studii, strategii, diagnoze si prognoze privind dezvoltarea domeniului stiintei si tehnologiei, în viticulturã, vinificatie si producerea de vinuri, bãuturi alcoolice şi nealcoolice (sucuri);
- - elaborarea de proiecte, de standarde de ramurã privind materialul sãditor viticol, struguri de masã si pentru vin, vinuri si bãuturi pe bazã de must, vin, struguri;
- - cercetarea fundamentalã si aplicativã desfãsuratã prin contracte directe si colaborari: în viticulturã; în vinificatie si producerea de vinuri, băuturi alcoolice şi nealcoolice; organizarea, amenajarea si ameliorarea terenurilor pentru viticulturã; protectia mediului si a ecosistemului viticol etc.;
- - producerea si valorificarea materialului sãditor, a strugurilor de masă, a vinurilor şi bãuturilor nealcoolice, a produselor secundare din vinificaţie, a materialelor oenologice;
- - valorificarea bunurilor materiale disponibilizate.
- Activitãti conexe activitãtii de cercetare-dezvoltare
- - acordarea de asistentã tehnicã si consultantã în producerea materialului sãditor viticol certificat, organizarea, amenajarea si ameliorarea terenurilor, înfiintarea, organizarea şi exploatarea plantatiilor viticole, prelucrarea strugurilor şi producerea vinurilor curente de masă, VS, DOC, IG;
- - furnizarea de servicii stiintifice si tehnologice agentilor economici sau oricãror beneficiari interesati: expertize de specialitate, prestatii privind înfiintarea si exploatarea plantatiilor viticole, producerea vinurilor si bãuturilor nealcoolice etc.
- - elaborarea la cerere şi contracost a unor studii de fezabilitate şi efectuarea de analize şi teste în domeniul de activitate viti-vinicol.
- Formarea si specializarea de cercetãtori şi de cadre de specialitate în domeniul propriu de activitate: cursuri de tehnică experimentală viti-vinicolă, control al calităţii produselor viti-vinicole, doctorat, specializãri şi stagii de documentare si perfectionare în tarã si strãinãtate.
- Relatii de cooperare stiintificã internationalã cu institutii de cercetare si învãtãmânt: privind tematica în domeniu.
- Activitate de valorificare a rezultatelor cercetãrii;
- multiplicarea si difuzarea în producţie a creatiilor biologice (material sãditor, bazenţi selecţionaţi, biostimulatori);
- elaborarea, editarea si difuzarea rezultatelor stiintifice prin materiale tipãrite, audio si vizuale;
- desfacerea produselor din activitatea de cercetare - dezvoltare si prestatii;
- Activitate de comert interior si exterior direct si prin comision :
- în legãturã cu domeniul sãu de activitate.
- Participarea si organizarea de concursuri si expozitii interne si internationale : în domeniu de activitate.
- Executarea de lucrãri si investitii în viticulturã si vinificatie, mica productie de utilaje si instalatii specifice, actiuni sociale (cantinã, cazare, sectoare anexe etc.) si orice alte activitãti menite sã asigure folosirea bazei materiale si îmbunãtãtirea activitãtii de bazã.
- Alte activitãţi ce decurg din obiectul de activitate specific.
CAP. III. Patrimoniul
Conform bilanturilor contabile la data de…………., Statiunea are active imobilizate in suma .................... RON si active circulante in valoare de ...... RON.
Patrimoniul funciar al Statiunii este de ........ ha, teren in administrare
Modificãrile în destinatia fondului funciar al Statiunii se inainteaza si avizeazã de cãtre ASAS care le înainteazã spre aprobare organelor în drept.
In exercitarea drepturilor sale, Statiunea foloseste si dispune, iar dupã caz posedã, în conditiile legii, bunurile aflate în patrimoniul său sau in administrarea sa, în scopul realizãrii obiectului de activitate si beneficiazã de rezultatele utilizãrii acestora.
Statiunea administreazã cu diligenta unui bun proprietar bunuri proprietate publicã a statului şi are în proprietate privată şi alte bunuri dobândite. Bunurile proprietate publicã şi privată precum si cele dobândite sunt în administrarea statiunii si se evidentiazã distinct în patrimoniul său.
Rezultatele cercetãrilor concretizate în active corporale si necorporale, efectuate si finalizate din fondurile publice sau din alte fonduri, sunt bunuri dobândite dacã prin contract nu se prevede altfel si se înregistreazã în evidenta contabilã a statiunii.
Concesionarea sau închirierea unor servicii, activitãti sau bunuri din patrimoniu se poate face în scopul stimulãrii transferului rezultatelor activitãtii de cercetare - dezvoltare si al cresterii eficientei economice a activitãtii statiunii, în conditiile prevederilor legale corespunzãtoare si cu aprobarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. Patrimoniul statiunii poate fi modificat conform prevederilor legale.
CAP. IV. Structura organizatoricã si functionalã a S.C.D.V.V- Blaj
Statiunea are în cadrul structurii sale organizatorice laborator de cercetare, baze experimentale de cercetare-dezvoltare, sectoare, compartimente, aparat funcţional si unitati de prezentare si desfacere.
- Activitatea de cercetare ştiinţifică – se desfăşoară, pentru dezvoltarea viticulturii din centru Transilvaniei, în cadrul- Laboratorului de cercetare Viticultură – vinificaţie compus din următoarele colective:
- Colectivul „Agrochimia si fiziologia viţei de vie”
- Colectivul „Protectia plantelor”;
- Colectivul „Agrotehnica viticolă”;
- Colectivul „Material săditor viticol”;
- Colectivul „Ameliorarea viţei de vie”;
- Colectivul „Vinificaţie-Staţie de vinificaţie”;
- Activitatea de dezvoltare se desfãşoarã în urmãtoarele subunitãţi :
- Baza experimentala material săditor viticol – Blaj
- Baza experimentala viticolă – Blaj-Crăciunelu de Jos;
- Baza experimentala viticolă – Ciumbrud
- Baza experimentala material săditor pomicol- Aiud
- Aparatul funcţional, care cuprinde :
- Compartimentul financiar-contabil ;
- Biroul resurse umane-salarizare-administrativ;
- Compartimentul achiziţii publice;
- Compartimentul juridic;
- Compartimentul- audit
Compartimentele de muncă îşi desfăşoară activitatea sub directa conducere a Consiliului de administraţie, a directorului statiunii si a sefilor de compartimente.
(1) Statiunea poate înfiinţa în cadrul structurii sale organizatorice şi alte compartimente fără personalitate juridică, necesare realizării obiectului de activitate, cu aprobarea A.S.A.S - Bucureşti.
(2) Modificările sau completările în structura organizatorică a Statiunii se propun de directorul unitatii, se avizează de Consiliul de administraţie şi Consiliul ştiinţific şi se aprobă de A.S.A.S - Bucureşti.
Subunităţile din structura organizatorică a Statiunii răspund în faţa Consiliului de administraţie, Consiliului ştiinţific şi a directorului, de îndeplinirea tuturor atribuţiilor, responsabilităţilor şi competentelor încredinţate acestora.
Organigrama unităţii este anexă la prezentul regulament.
CAP. V. Organele de conducere: sarcini şi atribuţii
Conducerea S.C.D.V.V. BLAJ, este asiguratã de:
- consiliul de administratie;
- consiliul ştiinţific;
- director
Consiliul de administraţie
Consiliul de administratie este organul de conducere al unităţii, format din 5 membri, numiţi prin decizie a Preşedintelui A.S.A.S - Bucureşti pentru o perioadă de 4ani cu posibilitatea de reînnoire a mandatului.
Structura Consiliului de administraţie este următoarea:
Din Consiliul de administratie fac parte de drept:
- a) directorul Statiunii S.C.D.V.V. BLAJ– presedinte ;
- b) secretarul stiinţific;
- c) un reprezentant al Academiei de Stiinţe Agricole şi Silvice;
- d) un reprezentant al Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale;
- e) 1 membru angajat al unităţii de cercetare – dezvoltare;
Din Consiliului de Administraţie al unităţii fac parte salariaţi cu funcţii de conducere şi execuţiecu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, prin decizia Preşedintelui ASAS pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit.
Revocarea membrilor Consiliului de Administraţie se face de către Preşedintele A.S.A.S, la propunerea directorului Statiunii pentru abateri grave, absenţe nemotivate sau pentru neîndeplinirea îndatoririlor ce le revin. De asemenea, revocarea membrilor Consiliului de Administraţie are loc şi în cazul pensionării şi a încetării contractului individual de muncă la instituţia pe care o reprezintă în cadrul Consiliului de Administraţie respective. Calitatea de membru al Consiliului de Administraţie încetează şi prin prezentarea demisiei către organismul, care a făcut numirea, respectiv A.S.A.S.
Membrii Consiliului de administraţie îşi păstrează calitatea de angajaţi precum şi toate drepturile şi obligaţiile care derivă din această calitate.
Persoanele numite ca membri ai Consiliului de administraţie nu pot face parte din mai mult de două Consilii de administraţie (institut sau staţiuni) şi nu pot participa în aceeaşi calitate la alte unităţi cu care statiunea are relaţii contractuale sau interese concurente.
Sunt incompatibile cu calitatea de membru al Consiliului de administraţie cei care, personal ori soţul (soţia), copii ori rudele până la gradul al doilea inclusiv, sunt în acelaşi timp patroni sau asociaţi la alte unităţi cu acelasi profil sau cu care statiunea se află în relaţii comerciale directe.
La şedinţele Consiliului de administraţie sunt invitati şi sindicatul sau persoane din afară, care au tangenţă cu problema pusă în discuţie, fără a avea drept de vot.
Consiliului de Administraţie are în principal următoarele atribuţii:
- a) aprobă, la propunerea Consiliului ştiinţific, strategia şi programele concrete de dezvoltare ale statiunii, de introducere a unor tehnologii de vârf şi de modernizare a celor existente, în concordanţă cu strategia generală în domeniul cercetării viti-vinicole;
- b) propune, fundamentat, modificarea structurii organizatorice şi funcţionale a statiunii, înfiinţarea, desfiinţarea şi comasarea de subunităţi din structura acestuia;
- c) analizează şi avizează proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi rectificarea de buget care se depune la S.A.S în vederea aprobării, conform reglementărilor legale;
- d) analizează şi avizează bilanţul contabil şi contul de profit şi pierdere, pe care le supune spre aprobare A.S.A.S şi aprobă raportul de gestiune asupra activităţii desfăşurate de statiune în anul precedent;
- e) analizează realizarea criteriilor de performanţă şi raportarea trimestrială privind activitatea realizată de statiune şi aprobă măsuri pentru desfăşurarea acesteia în condiţii de echilibru ale bugetului de venituri şi cheltuieli;
- f) analizează, aprobă sau, după caz, propune spre aprobare, potrivit prevederilor legale, investiţiile care urmează a fi realizate de statiune;
- g) propune spre aprobare majorarea sau diminuarea patrimoniului, precum şi asocierea în participaţiune sau închirierea unor bunuri din patrimoniul statiunii, în condiţiile legii, cu aprobarea ASAS;
- h) aprobă valorificarea bunurilor proprii dobândite, cu respectarea prevederilor legale;
- i) aprobă volumul creditelor bancare şi stabileşte modul de rambursare a acestora;
- j) negociază contractul colectiv de muncă;
- k) propune, fundamentat, scoaterea la concurs a posturilor vacante şi a celor nou create în domeniul cercetãrii – dezvoltãrii ale statiunii, pentru promovare în grade profesionale de CS I şi CS II şi le supune aprobarii ASAS;
- l) aprobă criteriile şi comisiile de concurs din componenţa statiunii, pentru ocuparea posturilor vacante;
- m) analizeazã şi avizeazã rapoartele anuale privind activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare,;
- n) avizeazã şi supune spre aprobare de cãtre ASAS propuneri de colaborare sau asociere în participaţiune sau în parteneriat public-privat cu alte unitãţi de cercetare, de învãţãmînt sau cu agenţi economici pentru realizarea de servicii sau activitãti de producţie, în scopul transferului rezultatelor activitãţii de cercetare – dezvoltare şi obţinerii de beneficii reciproce, potrivit ROF propriu şi a prevederilor legale;
- o) avizeazã componenţa consiliului de administraţie, a consiliului ştiintific, organigrama, statul de funcţiuni şi regulamentul de organizare şi funcţionare al staţiunei şi le supune aprobãrii ASAS;
- p) rãspunde faţã de A.S.A.S pentru activitatea proprie şi pentru activitãţile de cercetare-dezvoltare desfãşurate în staţiunea de cercetare – dezvoltare;
- r) propune spre aprobare deplasãrile în strãinãtate pentru personalul din statiune;
- s) exercită orice alte atribuţii stabilite, potrivit prevederilor legale.
Consiliul de administraţie îşi desfăşoară activitatea pe baza Regulamentului propriu de organizare şi funcţionare avizat si aprobat de ASAS.
Consiliul de administraţie hotărăşte în problemele privind activitatea statiunii, cu excepţia celor care, potrivit legii, sunt date în competenţa altor organe.
Consiliul de administraţie se întruneşte, de regulă, o dată pe lună sau ori de câte ori interesele statiunii o cere, la convocarea preşedintelui sau la solicitatea unei treimi din numărul membrilor săi.
Dezbaterile Consiliului de administraţie sunt conduse de preşedintele consiliului, iar în lipsa acestuia, de către vicepreşedintele desemnat.
Consiliul de administraţie îşi desfăşoară activitatea în prezenţa a cel puţin 3/4 din numărul membrilor săi. Dacă nu este îndeplinită această condiţie, şedinţa Consiliului de administraţie poate fi reprogramată într-un interval de cel mult 5 zile, având aceeaşi ordine de zi.
Hotărârile Consiliului de Administraţie se iau cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi, dar nu mai puţin de jumătate plus unu din numărul total al membrilor.
La şedinţele Consiliului de administraţie participă, în calitate de invitat, un reprezentant al sindicatului sau al salariaţilor în cazul în care aceştia nu sunt constituiţi în sindicat, fără drept de vot.
Membrii Consiliului de administraţie sunt răspunzători, în condiţiile legii, pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin şi răspund solidar pentru gestionarea patrimoniului statiunii.
Membrii Consiliului de administraţie care s-au împotrivit luării unor decizii ce s-au dovedit păgubitoare pentru statiune nu răspund, dacă au consemnat expres punctul lor de vedere în registrul de Procese verbale ale Consiliului de administraţie.
Membrii Consiliului de administraţie care nu respectă prevederile de mai sus răspund, potrivit legii, pentru daunele cauzate statiunii ca urmare acestui fapt.
In primul trimestru al fiecărui an, Consiliul de administraţie prezintă A.S.A.S un raport asupra activităţii desfăşurate în anul precedent şi asupra programului de activitate şi B.V.C pe anul în curs.
Secretariatul Consiliului de administraţie este asigurat de Statiune prin secretar numit prin decizia directorului, dintre salariaţii Staţiunii.
Atribuţiile secretarului sunt următoarele:
- primeşte materialele ce urmează să fie supuse discutării şi aprobării în şedinţe;
- împreună cu preşedintele întocmeşte ordinea de zi a şedinţelor;
- pune la dispoziţia membrilor Consiliului de administraţie ordinea de zi şi materialele supuse dezbaterii cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte;
- anunţă membrii Consiliului de administraţie orice schimbare a datei şedinţelor ordinare, din motive obiective şi şedinţele extraordinare;
- întocmeşte procesul verbal de şedinţă pe care îl semnează;
- prezintă procesul verbal membrilor Consiliului de administraţie pentru a fi însuşit şi semnat;
- redactează hotărârile şedinţelor Consiliului de administraţie, le prezintă preşedintelui pentru semnare şi le comunică compartimentelor sau salariaţilor care răspund de aducerea la îndeplinire;
- menţionează pe fiecare material discutat hotărârea Consiliului de administraţie şi şedinţa în care a fost luată;
- îndosariază şi păstrează materialele supuse discuţiei şi aprobării Consiliului de administraţie;
- redactează copii extras din Procesul verbal de şedinţă ori de câte ori este nevoie, precum şi alte asemenea documente;
- păstrează secretul şedinţelor Consiliului de administraţie;
- prezintă numai cu aprobarea preşedintelui Consiliului de administraţie procesele verbale de şedinţa ale Consiliului de administraţie persoanelor din instituţiile care solicită acest lucru.
Consiliul ştiinţific
Orientarea, coordonarea şi evaluarea activităţii de cerectare-dezvoltare a S.C.D.V.V - BLAJ sunt asigurate de Consiliul ştiinţific care este format din: un presedinte si 5 membri, cercetători reprezentând domeniile ştiinţifice din cadrul acestuia.
Sunt membri de drept al Consiliului ştiinţific, directorul statiunii şi un reprezentant al A.S.A.S - Bucuresti.
Presedintele Consiliului Stiintific este Secretarul Stiintific al S.C.D.V.V. BLAJ
Consiliul ştiinţific se alege pe o perioadă de 4 ani.
Atribuţiile Consiliului ştiinţific sunt următoarele:
- colaboreaza la stabilirea strategiei de dezvoltare a activităţii de cercetare-dezvoltare în domeiul viticulturii şi vinificaţiei în concordanţă cu strategia pe termen mediu şi lung de dezvoltare a cercetării la nivel naţional stabilită de MEC şi strategia de dezvoltare a compartimentului viti-vinicol din România stabilită de M.A.D.R.
- stabileşte potrivit planului naţional pentru cercetare-dezvoltare şi inovare planurile proprii de cercetare-dezvoltare;
- contribuie la realizarea directivelor ştiinţifice şi tehnologice ale programului naţional de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică în domeniul viti-vinicol şi la participarea Staţiunii la programele europene de cercetare;
- examinează şi avizează proiectele de cercetare ştiinţifică din domeniul viticulturii şi vinificaţiei, precum şi realizarea acestora;
- îndrumã şi controleazã execuţia programului anual al activitãţilor de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã al statiunii;
- întocmeşte documentaţiile pentru participarea la programele de finanţare a cercetării ştiiţifice pe plan intern şi internaţional şi urmăreşte realizarea lor ;
- propune consiliului de administraţie măsurile care trebuie luate pentru realizarea strategiei de dezvoltare a activităţii de cercetare-dezvoltare în domeniul viti-vinicol al Statiunii;
- propune spre aprobare consiliului de administraţie programul anual de cercetare-dezvoltare şi inovare al statiunii şi modul de realizare a lui în anul precedent;
- organizează acţiuni de perfecţionare profesională; face propuneri privind modul de organizare a concursurilor de încadrare şi promovare a personalului de cercetare în grade profesionale;
- propune consiliului de administraţie spre aprobare numărul de posturi, pe funcţii şi grade profesionale, ce se scot la concurs în concordanţă cu necesităţile şi resursele financiare ale statiunii;
- propune şi organizează acţiuni cu caracter ştiinţific;
- avizeaza proiectele de înfiinţare a plantatiilor viticole din zona de influenta a statiunii;
- avizează acţiunile de cooperare, interne şi internationale cu scop ştiinţific;
Consiliul ştiinţific se întruneşte lunar şi ori de câte ori interesele Statiunii o cer.
Unul din membrii Consiliului ştiinţific, propus de preşedintele acestuia va asigura secretariatul Consiliului ştiinţific.
Atribuţiile secretarului sunt următoarele:
- împreună cu preşedintele întocmeşte ordinea de zi a şedinţelor;
- pune la dispoziţia membrilor Consiliului ştiinţific ordinea de zi şi materialele supuse dezbaterii cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte;
- anunţă membrii Consiliului ştiinţific orice schimbare a datei şedinţelor ordinare, din motive obiective;
- întocmeşte procesele verbale de şedinţă pe care le semnează şi ţine evidenţa acestora într-un registru special;
- prezintă procesul verbal membrilor Consiliului ştiinţific pentru a fi însuşit şi semnat;
- ţine evidenţa documentelor intrate spre analiză avizare şi aprobare precum şi a documentelor ieşite într-un registru special de intrări-ieşiri.
- redactează hotărârile şedinţelor Consiliului ştiinţific, le prezintă preşedintelui pentru semnare şi le comunică compartimentelor sau salariaţilor care răspund de aducerea la îndeplinirea acestora;
- îndosariază şi păstrează materialele supuse discuţiei şi aprobării Consiliului ştiinţific;
- redactează copii extras din Procesul verbal de şedinţă ori de câte ori este nevoie, precum şi alte documente asemenea;
- păstrează secretul şedinţelor Consiliului ştiinţific;
Directorul
Activitatea curentã a statiunii este condusã de director, numit pe o perioadã de patru ani, pe bazã de concurs, organizat de Prezidiul ASAS şi decizie a presedintelui ASAS, dintre specialiştii din domeniu cu grad ştiinţific I şi II, cu aptitudini manageriale, conform cu disp.art.34 lit.(c) din Legea nr.45/2009.
Eliberarea din funcţie a directorului se face de cãtre ASAS.
Directorul are în principal, urmãtoarele atributii si responsabilitãti :
- este preşedintele consiliului de administraţie;
- reprezintã, personal sau prin delegat, interesele statiunii în relatiile cu celelalte organe, organizatii si agenti economici, precum şi cu persoane fizice şi juridice din tarã si din strãinãtate;
3 propune consiliului de administraţie îmbunătăţirea structurii organizatorice şi funcţionale al statiunii;
- numeşte secretarul ştiinţific, inginerul sef, contabilul şef şi conducãtorii compartimentelor din structura organizatoricã a statiunii, în urma cocursurilor organizate pe baza criteriilor propuse de consiliul ştiinţific şi îi revocã, dupã caz, cu avizul consiliului de administraţie;
- angajeazã şi concediazã personalul din statiune, conform prevederilor legale şi ale contractului colectiv de muncã;
- asigurã negocierea contractului colectiv de munca la nivelul statiunii şi negociazã salariile personalului;
- analizeazã şi rezolvã situaţiile conflictuale rezultate din relaţiile de munca din unitatea proprie, în limita prevederilor legale;
- rãspunde de administrarea întregului patrimoniu, cu respectarea prevederilor legale; rãspunde de organizarea şi conducerea contabilitãţii Staţiunii;
- adoptã mãsuri şi urmãreşte realizarea operatiunilor de comerţ interior şi de import-export, prin compartimentele proprii specializate;
- analizeazã lunar stadiul valorificãrii rezultatelor cercetãrii;
- are atribuţii şi rãspunderi similare unui ordonator de credite pentru sumele alocate Statiunii de la bugetul de stat;
- poate delega, în condiţiile legii, o parte din atributiile sale celorlalte persoane din conducerea statiunii;
- exercitã orice alte atribuţii ce îi sunt delegate de consiliul de administraţie.
- coordoneazã ansamblul activitãtilor menite sã ducã la atingerea obiectivelor de activitate ale statiunii si rãspunde de realizarea indicatorilor de performantã stabiliti;
- rãspunde de contractarea lucrãrilor de cercetare-dezvoltare si a altor lucrãri din profilul si competenta statiunii;
- avizeazã componenţa consiliilor ştiinţifice şi a consiliilor de administraţie, organigrama, statul de funcţii, R.O.F., şi le supune aprobării ASAS;
- organizeazã şi efectuează îndrumarea, controlul şi inspecţia activităţilor din cadrul statiunii;
- organizează controlul financiar de gestiune şi controlul financiar-preventiv;
- ia măsuri pentru cunoaşterea de către întregul personal a actelor normative în vigoare, care vizează activitatea statiunii şi asigură respectarea întocmai a acestora.
- aprobă normele privind disciplina tehnologică şi administrativă în unitate, aprobă normele şi normativele locale de muncă;
- aprobă măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii produselor şi organizează controlul tehnic de calitate pe faze de fabricaţie;
- ia măsuri pentru aplicarea corespunzătoare a normelor de protecţie a securităţii şi sănătăţii muncii(S.S.M, mediului şi situaţii de urgenţă(S.U.);
- ia măsuri în concordanţă cu codul muncii pentru recuperarea pagubelor produse de salariaţii unităţii;
- prezintã Academiei de stiinte agricole si silvice rapoarte privind activitatea de cercetare-dezvoltare, situatia economicã si financiarã a statiunii, proiectele si prognozele de restructurare si retehnologizare precum si alte documente privind activitatea statiunii;
- exercitã atributiile si are rãspunderile care îi revin din prevederile legale, aprobã si ia mãsuri privind activitatea statiunii, cu exceptia celor date, potrivit reglementãrilor legale, în competenta altor organe;
- are în subordine:
- Compartiment – Audit
- Biroul resurse umane – salarizare - administrativ
- Compartriment juridic
- Compartriment – achiziţii publice
- Secretar ştiinţific/inginerul sef cu Bazele exp-contab.sef.
Secretarul ştiinţific
Secretarul ştiinţific al Statiunii este numit de Directorul Statiunii, în urma concursului de promovare şi este direct subordonat acestuia. Răspunde de întreaga activitate de cercetare ştiinţifică a unităţii.
Are următoarele atribuţii şi răspunderi:
- este presedintele consiliului stiintific.
- asigură conducerea întregii activităţi de cercetare ştiinţifică in staţiune, urmărind crearea condiţiilor materiale şi organizatorice pentru îndeplinirea tuturor programelor, proiectelor, temelor de cercetare.
- îşi execută propriul program de cercetare
- asigură desfăşurarea sesiunilor ştiinţifice anuale şi răspunde de participarea statiunii în cadrul manifestărilor ştiinţifice naţionale şi internaţionale;
- coordonează activitatea de perfecţionare, documentare şi specializare a cercetătorilor în ţară şi străinătate;
- răspunde de activitatea publicistică a statiunii prin editarea publicaţiilor periodice (anuale, recomandări pentru producţie) şi a articolelor în reviste de specialitate din ţară şi străinătate;
- coordonează activitatea de dotare a laboratoarelor cu reactivi, aparatură etc., precum şi dotarea fondului de cărţi şi reviste al bibliotecii;
- verifică şi avizează referatele ştiinţifice întocmite de către cercetători;
- coordonează centralizarea activităţii ştiinţifice a laboratoarelor;
- răspunde alături de Directorul statiunii şi de Contabilul şef de contractarea lucrărilor de cercetare;
- îndrumă, controlează şi răspunde de activitatea cercetătorilor din Staţiune;
- se preocupă, împreună cu Inginerul sef al statiunii pentru implementarea şi aplicarea în producţie a rezultatelor ştiinţifice ale compartimentului de cercetare;
- propune directorului angajarea, promovarea, stimularea şi sancţionarea personalului din compartimentul de cercetare;
- stabileşte măsuri concrete şi eficiente pe linie de S.S.M, protecţia mediului şi S.U. în compartimentul de cercetare;
- execută şi alte sarcini în legătură cu activitatea de cercetare;
- respectă prevederile R.O.F, R.O.I, C.C.M şi dispoziţiile cuprinse în legi, hotărâri de guvern, ordonanţe, ordine privind activitatea compartimentului pe care îl conduce;
- este înlocuitorul de drept al Directorului şi preia atribuţiile acestuia în lipsa sa din unitate; indeplineste orice alte dispozitii date de directorul statiunii;
- Secretarul ştiinţific al S.C.D.V.V - BLAJ are în subordine directă compartimentul de cercetare Laboratorul de cercetare Viticultură-Vinificaţie care cuprinde:
- Colectivul „Agrochimia si fiziologia viţei de vie”
- Colectivul „Protectia plantelor”;
- Colectivul „Agrotehnica viticolă”;
- Colectivul „Material săditor viticol”;
- Colectivul „Ameliorarea viţei de vie”;
- Colectivul „Vinificaţie-Staţie de vinificaţie”;
Inginerul şef
Inginerul sef al Statiunii este numit prin concurs, de către Directorul statiunii, în post vacant sau nou infiintat (daca nu exista) şi este direct subordonat acestuia.
Are următoarele atribuţii şi răspunderi generale:
- răspunde şi coordonează activitatea pe linie de dezvoltare din Bazele experimentale ale S.C.D.V.V -Blaj
- informează conducerea statiunii şi consiliul de administraţie de îndeplinirea planurilor programate, lunar şi anual din statiune.
- se preocupă permanent de folosirea judicioasă a patrimoniului viticol din statiune.
- coordonează şi controlează folosirea judicioasă a patrimoniului viticol din staţiune.
- promovează permanent şi urmăreşte aplicarea celor mai noi rezultate din cercetare după cum urmează :
- înfiintarea de plantaţii mamă portaltoi şi altoi din categoriile bază;
- producerea de material săditor viticol şi pomicol certificat;
- tehnologii noi de cultură a viţei de vie şi pomi;
- tehnologii moderne de prelucrarea, condiţionarea, îmbutelierea vinurilor şi a altor produse secundare (distilate din vin, rachiu de drojdie, vinuri spumante etc.);
- Verifică activitatea în Bazele experimentale şi coordonează activitatea pe linie de S.S.M, protecţia mediului şi S.U..
- Propune directorului general angajarea, promovarea, stimularea şi sancţionarea personalului din subordine.
- Coordonează Bazele experimentale de cercetarele –dezvoltare din subordine care au atribuţiile şi răspunderile prevăzute la cap. VI.
- Indeplineşte orice alte dispoziţii in vederea dezvoltarii tehnologiei si a productiei, şi cele date de conducerea statiunii.
Inginerul sef al S.C.D.V.V - BLAJ are în subordine directă urmãtoarele compartimente :
- Baza experimentala material săditor viticol – Blaj-Ciumbrud;
- Baza experimentala viticolă – Blaj-Crăciunelu de Jos;
- Baza experimentala material săditor pomicol- Aiud
Contabilul şef
Contabilul şef al statiunii este numit prin concurs de directorul S.C.D.V.V. Blaj şi este subordonat direct acestuia.
Răspunde de întreaga activitate economică a staţiunii.
Are următoarele atribuţii şi răspunderi :
- conduce Compartimentul Financiar – contabil al statiunii, având inclusiv toate atribuţiile prevăzute pentru funcţia de contabil şef potrivit legii contabilităţii;
- asigură respectarea riguroasă a disciplinei financiar-bancare şi răspunde de gospodărirea judicioasă a bunurilor materiale din staţiune; conduce contabilitatea statiunii;
- împreună cu directorul, secretarul ştiinţific, şi inginerul sef, răspunde de realizarea unor venituri maxime cu cheltuieli materiale şi de muncă vie minime;
- organizează şi urmăreşte aplicarea unui regim strict al economiei care să contribuie la creşterea eficienţei economice;
- împreună cu directorul angajează unitatea în relaţiile contractuale şi economico-financiare, cu banca şi alţi agenţi economici;
- asigură şi răspunde de finanţarea activităţii de cercetare-dezvoltare, investiţii, de rambursarea creditelor şi de îndeplinirea celorlalte obligaţii financiare la termenele stabilite;
- răspunde impreuna cu inginerul sef de întocmirea proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs şi îl supune aprobării consiliului de administraţie;
- îndrumă, controlează şi răspunde de activitatea de evidenţă economică, a responsabililor economici de la bazele experimentale, sectoare precum şi de activitatea personalului economic şi a gestionarilor;
- organizează şi conduce contabilitatea, întocmeşte bilanţul contabil şi situaţia principalilor indicatori economico-financiari;
- supune aprobării consiliului de administraţie bugetul de venituri şi cheltuieli(B.V.C-ul) pe anul în curs şi bilanţul contabil pe anul expirat;
- propune directorului comisiile şi termenele privind inventarierea bunurilor patrimoniale, se ocupă de inventariere şi ia măsuri corespunzătoare, potrivit legii;
- stabileşte sau propune consiliului de administraţie, după caz, trecerea pe cheltuieli a lipsurilor de valori materiale constatate la inventariere peste normele legale, în cazul, în care nu se datoresc culpei salariaţilor precum şi scăderea din gestiune a altor pagube, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale;
- ia măsuri pentru executarea întocmai a BVC-ului;
- asigură crearea resurselor financiare pentru acoperirea costurilor de producţie, desfăşurarea normală a activităţii economice, constituirea fondurilor proprii, rambursarea creditelor bancare precum şi menţinerea echilibrului între venituri şi cheltuieli;
- răspunde de respectarea normelor legale cu privire la controlul financiar-preventiv, controlul ierarhic operativ curent şi controlul gestionar de fond asupra gospodăririi mijloacelor materiale şi băneşti din unitate;
- îndeplineşte orice alte dispoziţii ale directorului;
- respectă prevederile R.O.F, R.O.I, C.C.M şi dispoziţiile cuprinse în legi, hotărâri de guvern, ordonanţe, ordine, instrucţiuni privind activitatea economico-financiară pe care o conduce;
- avizează B.V.C-ul anual şi rectificativa staţiunii, în condiţiile legii.
Contabilul Şef al S.D.C.V.V - Blaj are în subordine directă Compartimentul financiar-contabil
CAP. VI. Atribuţiile şi raspunderile compartimentelor de muncă
Compartimentul de cercetare, format din:
- Colectivul „Agrochimia si fiziologia viţei de vie”
- Colectivul „Protectia plantelor”;
- Colectivul „Agrotehnica viticolă”;
- Colectivul „Material săditor viticol”;
- Colectivul „Ameliorarea viţei de vie”;
- Colectivul „Vinificaţie-Staţie de vinificaţie”;
Are următoarele atribuţii şi răspunderi generale:
- elaborează la solicitarea A.S.A.S şi MAPDR strategii de dezvoltare a cercetării în domeniul viti-vinicol şi pomicol, precum şi strategia de dezvoltare a Compartimentului viti-vinicol şi pomicol;
- obţinerea de fonduri pentru activitatea de cercetare prin participarea la competiţiile organizate în cadrul programelor din Planul Naţional pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare şi a programelor Europene şi altele ;
- execută planurile tematice de cercetare ştiinţifică şi proiectele câştigate prin licitaţie,
- organizează plantaţii experimentale şi câmpuri demonstrative în statiune şi în unităţile cu profil viti-vinicol şi pomicol din zona de influenţă în vederea aplicării în producţie a rezultatelor cercetării ştiinţifice;
- elaborează tehnologii noi privind cultura intensivă a viţei de vie, producerea materialului săditor viticol şi pomicol, modernizarea plantaţiilor viticole şi pomicole, înfiinţarea de plantaţii noi, obţinerea de noi tipuri de vinuri şi băuturi pe bază de must şi vin;
- execută lucrările după tehnologiile recomandate în propriile câmpuri experimentale pentru realizarea de producţii care să răspundă, cantitativ şi calitativ cerinţelor pieţii;
- coordonează şi îndrumă activitatea viti-vinicolă din zonă privind producerea materialului săditor viticol şi pomicol, întreţinerea plantaţiilor viticole şi pomicole, protecţia fitosanitară, recoltarea strugurilor şi fructelor, producerea vinurilor cu denumire de origine controlată;
- obţinerea de soiuri noi şi selecţii clonale valoroase de struguri pentru masă, fructe şi vin cu însuşiri productive şi de calitate superioară celor existente;
- cercetează, experimentează şi aplică metodele de valorificare superioară a terenurilor slab productive, şi de combatere a eroziunii solului;
- stabileşte soluţii economice de întreţinere a solului şi de irigare a plantaţiilor viticole;
- elaborează sistemele de combatere integrată a bolilor şi dăunătorilor vitei de vie;
- perfecţionează soluţiile de mecanizare pentru întreţinerea plantaţiilor viticole şi pomicole şi producerea materialului săditor viticol şi pomicol;
- elaborează tehnologii noi sau modernizate de producere a materialului săditor viticol certificat liber de virusuri şi fitoplasme;
- stabileşte momentul optim de recoltare şi vinificare a strugurilor pe soiuri şi podgorii;
- elaborează tehnologii noi de producere a vinurilor curente de masă, VS şi DOC, şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice din struguri şi fructe
- experimentează şi elaborează noi metode de analiză şi control a vinurilor şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice;
- îndrumă cadrele tehnice din zona de influenţă în vederea aplicării tehnologiilor recomandate şi acordă asistenţă tehnică producătorilor particulari;
- execută prin laboratorul propriu analize fizico-chimice pentru variantele experimentale produse în cadrul staţiei de microvinificaţie;
- participă şi contribuie efectiv la perfecţionarea pregătirii profesionale a viticultorilor, pepinieriştilor şi vinificatorilor prin demonstraţii, consultaţii, conferinţe de specialitate, workshop-uri etc.;
- se informează prin intermediul Internet-ului asupra programelor internaţionale de cercetare şi realizează teme de cercetare cu colaboratori externi, în vederea modernizării producţiei viti-vinicole.
Principalele relaţii ale compartimentului de cercetare
- participă la licitaţii privind obţinerea de proiecte de cercetare, primeşte finanţarea pentru dotare şi pentru realizarea temelor câştigate.
- transmite compartimentului de dezvoltare din cadrul statiunii, spre verificare în producţie, rezultatele experienţelor, în vederea generalizării lor în sectoarele de producţie din zona de influenţă. primeşte observaţii asupra comportării în producţie a tehnologiilor recomandate.
- pentru implementarea rezultatelor cercetării în producţie organizează loturi demonstrative, instructaje, mese rotunde, workshop-uri, activităţi de consultanţă cu producătorii viti-vinicoli şi pomicol din zona de influenţă.
- participă prin specialiştii din cadrul statiunii la elaborarea unor acte normative ce privesc alinierea compartimentului viti-vinicol şi pomicol din tara noastră la cerinţele U.E.
Staţia de vinificatie
Este subunitate a statiunii care aplicã în productie rezultatele obtinute de cercetare, nu are personalitate juridicã dar îsi desfasoarã activitatea pe baza planului de productie, venituri si cheltuieli pentru toate activitãtile (vinificare primarã, condiţionare şi învechire vinuri), aprobat de conducerea unitãtii.
Planul staţiei de vinificaţie se centralizeazã într-un plan de productie, venituri, cheltuieli si rezultate financiare al statiunii, care se aprobã de Consiliul de administratie.
Staţia de vinificaţie conservã, foloseşte rational si eficient mijloacele fixe si circulante cu care este dotatã.
Calcularea si eliberarea salariilor se va face conform normelor de muncã şi tarifelor de platã cuprinse în devize si aprobate de conducerea unitãtii.
Urmãreşte încadrarea în consumurile specifice de materiale si carburanti, organizeazã si ia toate mãsurile pentru aplicarea legislatiei pe linie de S.S.M, protecţia mediului şi S.U..
Urmãreşte îndeplinirea programelor de productie, cheltuieli, venituri si rezultate financiare şi rãspunde de recrutarea fortei de muncã, folosirea rationalã a acesteia si acordarea drepturilor bãnesti.
Seful statiei vinificaţie are în principal urmãtoarele atribuţii:
- conduce, îndrumã si controleazã activitatea subordonatilor;
- întocmeste împreunã cu specialistul în planificare, responsabilul economic al complexului si inginerului sef, planul de productie anual, bugetul de venituri si cheltuieli, stabilind nivelul profitului;
- urmãreste realizarea produselor cuprinse în program; elaboreazã si propune spre aprobare programe operative de lucru;
- propune mãsuri privind restructurarea activitãtii staţiei în scopul ridicãrii productivitãtii muncii, a economisirii materiilor si materialelor;
- aplicã noi metode de conducere si organizare potrivit cunostintelor si experientei proprii, elaboreazã strategii privitoare la activitatea staţiei de vinificatie si le prezintã spre analizã si aprobare conducerii unitãtii;
- urmãreste executia bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de Consiliul de administratie;
- pune la dispozitia Consiliului de administratie, la solicitarea acestuia, documente si informatii în vederea efectuãrii controalelor referitoare la modul cum sunt aduse la îndeplinire hotãrârile adoptate de cãtre acesta;
- îndeplineste si rãspunde de modul în care aduce la îndeplinire hotãrârile Consiliului de administratie, precum si orice alte atributii de conducere curentã;
- asigurã conservarea si folosirea integralã si rationalã a mijloacelor fixe, a mijloacelor materiale si bãnesti puse la dispozitia complexului;
- aduce la cunostinta Consiliului de administratie, în scris, furturile si sustragerile de bunuri si se asigurã de recuperarea pagubelor în conformitate cu legislatia în vigoare;
- informeazã urgent conducerea unitãtii de producerea unor calamitãti;
- asigurã conditii pentru respectarea normelor de protectia muncii, protectia mediului, prevenirea si stingerea incendiilor;
- verificã si certificã exactitatea si realitatea datelor înscrise în documentele referitoare la consumul de materii si materiale, carburanti, energie, folosite în procesul de productie si a cheltuielilor fãcute cu forta de munca;
- se preocupã de restrângerea cheltuielilor staţiei de vinificatie fãrã ca aceasta sã aibã repercursiuni asupra productiei;
- se preocupã de îmbunãtãtirea continua a produselor staţiei de vinificaţie pentru a permite valorificarea corespunzãtoare a acestora;
- se preocupã de respectarea tehnologiilor, de adaptarea acestora la conditiile concrete ale staţiei, de introducerea noilor tehnologii recomandate la nivelul tehnicii moderne în vederea eficientizãrii activitãtii;
- colaboreazã cu laboratorul de specialitate al compartimentului de cercetare;
- repartizeazã mijloacele de productie si organizeazã forta de muncã în vederea aplicãrii tehnologiilor pe fiecare tip de activitate;
- receptioneazã zilnic lucrãrile, acordând o mare atenţie calitãtii acestora, receptioneazã lucrãrile si serviciile prestate de terti;
- stabileste plata fiecãrui salariat în functie de cantitatea si calitatea lucrãrilor efectuate;
- respectã prevederile O.F, R.O.I, C.C.M si Regulamentului de salarizare;
- executã si alte sarcini trasate de conducerea unitãtii.
Limitele de competenţã ale şefului staţiei de vinificaţie sunt urmãtoarele:
- decizii, aprobãri: - programul modificat sau prelungit de lucru;
-programarea si efectuarea concediilor de odihnã;
-asigurarea pazei bunurilor si productiei;
- b) avizãri, propuneri – cereri de concediu de odihnã sau fãrã platã;
- angajãri sau transferãri de personal;
- sanctionarea cazurilor de indiscipline;
-acordarea de premii sau alte recompense;
- salarizarea personalului subordonat;
- corectia normelor de muncã;
- casarea mijloacelor fixe.
Seful staţiei vinificaţie răspunde de :
- executarea întocmai a atributiilor, sarcinilor si lucrãrilor prezentate mai sus;
- realizarea integralã, ritmicã, cantitativã si calitativã a productiei prevãzute în planul de productie;
- utilizarea volumului de cheltuieli aprobat;
- integritatea si utilizarea rationalã si eficientã a întregului patrimoniu al complexului de vinificatie;
- respectarea normelor de protectia muncii, protectia mediului si prevenire si stingerea incendiilor;
- mentinerea in stare de functionare a masinilor si instalatiilor;
- exactitatea si corectitudinea datelor înscrise în documentele semnate;
- executarea lucrarilor la timp si de calitate;
- abaterile disciplinare ale subordonatilor;
- legalitatea deciziilor, aprobãrilor si mãsurilor adoptate pentru îndeplinirea atributiilor de serviciu.
Staţia de vinificaţie este direct subordonatã Secretarului ştiinţific.
Compartimentul de dezvoltare
Este format din baze experimentale după cum urmează:
- Baza experimentala material săditor viticol – Blaj-Ciumbrud;
- Baza experimentala viticolă – Blaj-Crăciunelu de Jos;
- Baza experimentala material săditor pomicol- Aiud
Atribuţii şi răspunderi
- asigură îndeplinirea sarcinilor trasate de conducerea unităţii în domeniul aplicării noilor tehnologii viti-vinicole şi pomicole;
- aplică rezultatele cercetării în producţie în sensul urmăririi noilor soiuri, selecţii clonale, care se compară cu cele existente; se aplică noile tehnologii care corespund cel mai bine condiţiilor pedoclimatice ale zonei, se vinifică strugurii obţinuţi în funcţie de calitatea lor şi cerinţele pieţei;
- stabileşte termenele de elaborare a documentaţiilor tehnice de asigurare cu materiale, materii prime, precum şi utilajele şi uneltele necesare, corelate cu tehnologiile de producţie;
- stabileşte producţiile de struguri/fructe la hectar şi costul pe kilogramul de struguri/fructe conform cheltuielilor din tehnologii şi devize;
- stabileşte programul de tratamente fitosanitare împreună cu Laboratorul de cercetare in viticultura şi vinificaţie;
- stabileşte necesarul de forţă de muncă sezonieră în vederea efectuării lucrărilor prevăzute în tehnologie;
- stabileşte ce culturi anuale se înfiinţează pe terenurile aflate în pregătire;
- stabileşte planul de prelucrare al strugurilor conform producţiilor planificate în fiecare baza experimentala, vinificarea lor, întreţinerea şi condiţionarea, precum şi îmbutelierea acestor vinuri;
- stabileşte planul de plantări de vii anuale, planul de producere de viţe selecţionate şi alte investiţii şi le propune spre aprobare Consiliului de administraţie;
- analizează stadiul realizării lucrărilor din tehnologii decadal, lunar, trimestrial şi anual prin Inginerul Şef şi informează directorul statiunii şi Consiliul de administraţie.
Baza experimentală(viticolă, material săditor şi pomicolă)
Este subunitate a statiunii care aplicã rezultatele obtinute de cercetare, nu are personalitate juridicã dar îsi desfasoarã activitatea pe bazã de planuri de productie, venituri si cheltuieli pentru toate activitãtile, aprobate de conducerea unitãtii. Planurile bazei se centralizeazã într-un plan de productie, venituri, cheltuieli si rezultate financiare care se aprobã de Consiliul de administratie.
Baza experimentala foloseste rational si eficient fondul funciar si plantatiile de vita de vie aflate în administratie, conservã, foloseste rational si eficient mijloacele fixe si circulante cu care este dotata.
Calcularea si eliberarea salariilor se va face conform normelor de muncã şi tarifelor de platã cuprinse în devize si aprobate de conducerea unitãtii,
Baza experimentala urmãreste încadrarea în consumurile specifice de materiale si carburanti, organizeazã si ia toate mãsurile pentru aplicarea legislatiei pe linie de S.S.M, protecţia mediului şi S.U.
Urmãreste îndeplinirea programelor de productie, cheltuieli, venituri si rezultate financiare şi rãspund de recrutarea fortei de muncã, folosirea rationalã a acesteia si acordarea drepturilor bãnesti.
Seful bazei experimentale are în principal urmãtoarele atribuţii:
- conduce, îndrumã si controleazã activitatea subordonatilor;
- întocmeste împreunã cu specialistul în planificare, economistul bazei si directorul, planul de productie anual, bugetul de venituri si cheltuieli, stabilind nivelul profilului bazei;
- urmãreste realizarea produselor cuprinse în program;
- elaboreazã si propune spre aprobare programe operative de lucrãri;
- propune mãsuri privind restructurarea activitãtii bazei în scopul ridicãrii productivitãtii muncii, a economisirii materiilor si materialelor;
- aplicã noi metode de conducere si organizare potrivit cunostintelor si experientei proprii, elaboreazã strategii privitoare la activitatea bazei si le prezintã spre analizã si aprobare conducerii unitãtii;
- urmãreste executia bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de Consiliul de administratie;
- pune la dispozitia Consiliului de administratie, la solicitarea acestuia, documentele si informatii în vederea efectuãrii controalelor referitoare la modul cum sunt aduse la îndeplinire hotãrârile adoptate de cãtre acesta;
- îndeplineste si rãspunde de modul în care duce la îndeplinire hotãrârile Consiliului de administratie precum si orice alte atributii de conducere curentã;
- asigurã conservarea si folosirea integralã si rationalã a fondului funciar, a mijloacelor fixe precum si a mijloacelor materiale si bãnesti puse la dispozitia bazei;
- aduce la cunostinta Consiliului de administratie, în scris, eventualele încălcări ale legilor fondului funciar(intrări abuzive, tulburări de posesie), furturile si se asigurã de recuperarea pagubelor în conformitate cu legislatia în vigoare;
- informeazã urgent conducerea unitătii despre producerea unor calamităţi naturale;
- asigurã conditii pentru respectarea normelor pe linie de S.S.M, protecţia mediului şi S.U(prevenirea si stingerea incendiilor) si instruieste personalul din subordine în acest sens;
- verificã si certificã exactitatea si realitatea datelor înscrise în documentele referitoare la consumul de materii si materiale, carburanti, energie, îngrasãminte si substante chimice folosite în procesul de productie precum si a cheltuielilor fãcute cu forta de munca;
- se preocupã cu restrângerea cheltuielilor bazei fără ca acestea să aibă repercursiuni asupra productiei;
- se preocupă de îmbunătătirea continua a produselor bazei pentru a permite valorificarea corespunzãtoare a acestora;
- adaptează tehnologiile la conditiile concrete ale bazei, în vederea eficientizării activitătii;
- să stabilească perioadele optime de desfãsurare si aplicare a operatiunilor tehnice conform tehnologiilor avansate si a celor mai noi rezultate ale cercetãrii;
- să selecteze personalul sezonier care va lucra în cadrul bazei si sa-l instruiască corespunzător;
- să respecte termenele prevăzute în avertizările emise de Laboratorul de protectia plantelor si să urmărească aparitia si evolutia agentilor patogeni sau dăunătorilor, care pot aduce pagube culturilor;
- tine evidenta tehnică pe parcele si culturi a lucrãrilor aplicate, materialelor consummate si a productiei obtinute, în vederea stabilirii potentialului productiv al fiecarei parcele;
- colaboreazã cu laboratoarele de specialitate ale compartimentului de cercetare, care are experiente amplasate pe teritoriul bazei, pentru aplicarea întocmai a lucrărilor experimentale;
- precizează ritmic (zilnic, săptămânal, sezonier) în functie de caracterul lucrării, pentru fiecare lucrător sarcinile de muncă cantitative si calitative;
- repartizează mijloacele de productie si organizează forta de muncă în vederea aplicării tehnologiilor stabilite pentru fiecare activitate de productie;
- receptioneazã zilnic lucrările, acordând o mare atentie calitătii acestora, receptionează lucrările si serviciile prestate de terti;
- stabileste plata cuvenită fiecărui muncitor în functie de cantitatea si calitatea lucrărilor efectuate;
- informează lucrătorii asupra punctului de lucru în care se află pentru a putea fi contactati în situatii deosebite;
- respectă prevederile O.F, R.O.I, C.C.M si Regulamentului de salarizare;
- executã si alte sarcini trasate de conducerea unitãtii.
Seful bazei experimentale are urmãtoarele limite de competenţã:
- decizii, aprobãri: - programul modificat sau prelungit de lucru;
-programarea si efectuarea concediilor de odihnã;
-asigurarea pazei bunurilor si productiei;
- b) avizãri, propuneri - cereri de concediu de odihnã sau fãrã platã;
- angajãri sau transferãri de personal;
-sanctionarea cazurilor de indiscipline;
-acordarea de premii sau alte recompense;
- salarizarea personalului subordonat;
- corectia normelor de muncã;
- casarea mijloacelor fixe;
- pagubele produse de calamitãti naturale;
Seful bazei experimentale rãspunde de :
- executarea întocmai a atributiilor, sarcinilor si lucrãrilor prezentate mai sus:
- realizarea integralã, ritmicã, cantitativã si calitativã a productiei prevãzute în planul de productie:
- utilizarea volumului de cheltuieli aprobat;
- integritatea si utilizarea rationala si eficientã a întregului patrimoniu al bazei;
- respectarea normelor de protectia muncii, protectia mediului si prevenirea si stingerea incendiilor;
- mentinerea în stare de functionare a tractoarelor si masinilor agricole;
- exactitatea si corectitudinea datelor înscrise în documentele semnate;
- executarea lucrãrilor agricole în timp optim si de calitatea acestora;
- abaterile disciplinare ale subordonatilor;
- legalitatea deciziilor, aprobãrilor si mãsurilor adoptate pentru îndeplinirea atributiilor de serviciu.
Baza experimentala este direct subordonata inginerului sef.
Aparatul funcţional
Are în componenţa sa urmãtoarele compartimente:
- Compartiment – Audit
- Biroul resurse umane – salarizare - administrativ
- Compartiment juridic
- Compartiment – achiziţii publice
Biroul audit intern
In cadrul S.C.D.V.V - BLAJ este organizat un compartiment de Audit intern. Activitatea de audit intern se efectueaza de catre Compartimentul de Audit Public din cadrul A.S.A.S. Bucuresti pe baza unui plan strategic intocmit de A.S.A.S - Bucuresti.
Biroul resurse umane-salarizare -administrativ
Colaborează cu celelalte sectoare de activitate la elaborarea şi fundamentarea temeinică a propunerilor de plan la toţi indicatorii şi pe toate secţiunile, perfecţionarea organizării producţiei şi a muncii, asigurarea necesarului de personal pe meserii, funcţii şi specialităţi, corespunzător planurilor de producţie şi investiţii.
Este subordonat directorului statiunii pentru activitatea de resurse umane şi salarizare şi inginerul sef pentru activitatea tehnicã şi de planificare.
Acest serviciu are atribuţii şi răspunderi în următoarele domenii:
- organizarea muncii şi normarea muncii ;
- salarizare-personal ;
- Sănătate şi securitatea muncii;
Organizarea muncii şi normarea muncii
- întocmeşte Proiectul de regulament de Organizare şi Funcţionare, Regulament de ordine interioară, iar după aprobare răspunde de aplicarea prevederilor acestora; urmăreşte actualizarea acestora ori de câte ori este cazul ;
- avizează normativele şi normele de muncă, actualizate la nivel de statiune ;
- răspunde de punerea de acord a normelor de muncă cu condiţiile de producţie create pe locuri de muncă;
- asigură introducerea metodelor şi tehnicilor moderne de înregistrare şi analiză a timpului de lucru, observări instantanee, cronometrări şi ia măsuri pentru folosirea integrală a timpului de lucru ;
- asigură aducerea la cunoştinţa tuturor sectoarelor de activitate din cadrul statiunii a sarcinilor ce le revin;
-
Salarizare-personal
- asigură şi răspunde de aplicarea strictă a prevederilor legale privind sistemul de salarizare a muncii;
- urmăreşte modul în care s-au realizat indicatorii sau sarcinile de plan în funcţie de care se acordă salariile ;
- urmăreşte creşterea productivităţii muncii ;
- răspunde de întocmirea corectă, în spiritul legislaţiei în vigoare, la termenele stabilite, a tuturor documentelor primare privind salarizarea ;
- verifică şi avizează documentele de calculare şi eliberare a salariilor de la compartimentul de cercetare, dezvoltare şi administraţie;
- răspunde de gospodărirea şi utilizarea cu exigenţă maximă a fondului de salarii în toate compartimentele de muncă ale statiunii ;
- întocmeşte şi prezintă spre analiză şi aprobare statul de funcţii şi organigrama;
- propune necesarul de personal pe meserii, funcţii şi specialităţi;
- propune necesarul de absolvenţi de învăţământ superior;
- răspunde de organizarea examenelor şi concursurilor pentru încadrarea şi promovarea în muncă a personalului precum şi de verificarea îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor prevăzute de lege;
- răspunde de verificarea încadrării personalului din statiune ;
- efectuează lucrări privind evidenţa şi mişcarea personalului ;
- eliberează adeverinte solicitate de personal privind calitatea de persoană încadrată în muncă ;
- răspunde de întocmirea, completarea, pastrarea şi evidenţa personalului, în conformitate cu prevederile legale; ţine registrul de evidenţã a salariaţilor in format electronic;
- urmăreşte prezentarea la serviciu a personalului muncitor şi are în păstrare condicile de prezenţă;
- întocmeşte contractele individuale de muncã şi actele adiţionale la acestea;
- întocmeşte proiecte de decizii pentru toate schimbările ce survin pe linie de personal;
- ţine evidenţa concediilor de odihnă ;
Activitatea de protecţia muncii:
- controlează respectarea normelor de protecţia muncii în toate compartimentele statiunii;
- propune măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor de muncă şi ale îmbolnăvirilor profesionale;
- participă la recepţia obiectivelor noi privind modul cum au fost asigurate măsurile de protecţie a muncii;
- urmăreşte obţinerea autorizaţiilor de funcţionare ale statiunii;
- întocmeşte proiectul planului de măsuri în domeniul protecţiei muncii şi urmăreşte realizarea acestuia;
- organizează instructaje şi examinări pe linie de protecţie a muncii a cadrelor cu atribuţii în acest domeniu;
- întocmeşte materialele necesare pentru analiza activităţii de protecţia muncii în Consiliul ştiinţific şi de administraţie;
- informează operativ conducerea şi Inspectoratul de protecţia muncii asupra producerii accidentelor de muncă;
- participă la cercetarea cauzelor accidentelor de muncă mortale şi colective;
- analizează modul în care s-au întocmit dosarele de cercetare a accidentelor de muncă cu incapacitate temporară de muncă ;
- controlează realizarea masurilor stabilite cu ocazia cercetării accidentelor de muncă;
- participă la stabilirea locurilor de muncă la care se acordă sporuri de toxicitate şi program redus de muncă;
În activitatea sa, compartimentul resurse umane-salarizare, poate executa şi alte atribuţii în domeniul său de activitate specific statiunii, care sunt dispuse de conducere sau care decurg din actele normative în vigoare privind activitatea acestuia.
Administrativ (secretariat, arhiva, ect)
Este inclus la Biroul R.U şi subordonat directorului statiunii şi are următoarele atribuţii şi răspunderi:
- asigură activitatea de primire-înregistrare-repartizare şi predare a corespondenţei precum şi expedierea acesteia la destinatari după rezolvare;
- înregistrează şi pastrează actele primite de la forul tutelar¸asigură multiplicarea şi difuzarea acestora la unităţile şi compartimentele interesate ;
- răspunde de evidenţa, selecţionarea, pastrarea şi clasarea documentelor create şi deţinute în arhivă ; predă materialul selecţionat la arhivele statului, iar documentele casate la deşeuri ;
- asigură activitatea de secretariat a conducerii şi a compartimentelor din cadrul unităţii ;
- răspunde de aplicarea prevederilor legale referitoare la confecţionarea, folosirea şi evidenţa ştampilelor şi sigiliilor ;
- răspunde de organizarea audienţelor, evidenţa primirilor şi a modului de rezolvare în termenul legal a cererilor, reclamaţiilor, sesizărilor şi propunerilor salariaţilor, informează periodic Consiliul de administraţie asupra problemelor care se desprind din scrisorile primite şi audienţele acordate, informează pe petiţionari despre problemele care depăşesc competenţa unităţii ; întocmeşte informări privind modul de rezolvare a cererilor, reclamaţiilor, sesizărilor şi propunerilor salariaţilor ;
- efectuează împreună cu compartimentul financiar-contabil inventarieri periodice, declasarea sau transferarea de mijloace fixe şi obiecte de inventar administrativ-gospodăreşti ;
- ia măsuri pentru buna gospodărire a energiei electrice, combustibililor, apei, hârtiei, rechizitelor şi a altor materiale de consum cu caracter administrativ gospodăresc ;
- organizează şi asigură efectuarea curăţeniei în birouri şi celelalte încăperi şi spaţii aferente imobilelor administrative şi sociale¸întreţinerea spaţiilor verzi, a căilor de acces, precum şi deszăpezirea acestora ;
- întocmeşte propuneri pentru planul financiar privind cheltuielile administrativ-gospodăreşti, face propuneri pentru planul de aprovizionare cu materiale de întreţinere, inventar gospodăresc şi rechizite de birou ;
- răspunde de depozitarea echipamentelor, materialelor şi rechizitelor de birou, asigurând redistribuirea acestora pe compartimente ;
- îndrumă şi controlează modul în care se asigură paza contra incendiilor; răspunde de întreaga activitate de pază contra incendiilor în subunităţile şi compartimentele unităţii ;
- participă la organizarea activităţii de apărare locală, potrivit reglementărilor legale ;
- asigură montarea şi funcţionarea instalaţiilor de semnalizare şi avertizare pe căile de acces din incinta unităţii ;
- elaborează planul de pază a obiectivelor şi bunurilor statiunii stabilind modul de efectuare a acestuia precum şi necesarul de amenajări, instalaţii şi mijloace tehnice de pază şi alarmare pe care îl supune avizului de specialitate al organelor în drept ;
- ia măsuri şi răspunde de efectuarea amenajărilor, a instalaţiilor şi mijloacelor tehnice de pază şi alarmare prevăzute ;
- asigură paza şi ia măsuri pentru menţinerea în stare de funcţionare a instalaţiilor şi mijloacelor tehnice de pază ;
- răspunde de îndeplinirea tuturor obligaţiilor stabilite de lege pentru organizarea pazei incintei şi obiectivelor din cadrul institutiei ;
Biroul financiar-contabil
Asigura gestionarea corecta si eficienta a fondurilor financiare, a patrimoniului si evolutia situatiei financiare si patrimoniale conform reglementarilor in vigoare şi de control financiar intern pentru activitatea de la S.C.D.V.V - Blaj.
- Reflecta incasarea veniturilor, plata cheltuielilor, drepturile si obligatiile
Are in structura:
- Biroul financiar – contabil in care sunt incluse Casieria şi Controlul financiar preventiv propriu
Biroul este coordonat de contabilul-sef.
Are atribuţii şi răspunderi în următoarele domenii:
- planificare financiară, buget-finanţe ;
- analize economice şi urmărirea realizării indicatorilor financiari pentru statiune; finanţarea activităţilor de cercetare, dezvoltare-producţie, investiţii.
- contabilitatea unităţii şi controlul financiar intern.
- achizitii
Planificare financiară
- asigură prin bugetul de venituri şi cheltuieli fondurile necesare desfăşurării ritmice a activitãţii de cercetare-dezvoltare, şi a investiţiilor, răspunzând de aplicarea unui regim de economie;
- întocmeşte bugetul de venituri şi cheltuieli, asigurând corelarea cu secţiunile planului statiunii;
- efectuează calcule de fundamentare a indicatorilor;
- răspunde de defalcarea pe trimestre a indicatorilor financiari asigurând încadrarea în indicatorii anuali aprobaţi şi corelarea acestora cu indicatorii tehnici;
- întocmeşte împreună cu celelalte compartimente, planul de credite şi de casă;
- răspunde de asigurarea cerinţelor privind efectuarea plăţilor, pe baza documentelor justificative legal întocmite;
- ia măsuri, împreună cu celelalte compartimente, pentru determinarea necesarului de mijloace circulante, în funcţie de indicatorii de plan, de stocuri urmărind realizarea activităţilor cu un consum cât mai redus de fonduri băneşti
- ia măsuri, împreună cu toate compartimentele, ca unitatea să-şi desfăşoare activitatea astfel încât să asigure acoperirea cheltuielilor de producţie şi de circulaţie pe seama veniturilor şi să obţină rezultate financiare care să îi permită restituirea la termenele stabilite a creditelor contractate.
Analize economice, urmăriea realizării indicatorilor financiari şi finanţarea activităţii unităţii:
- răspunde împreună cu compartimentele implicate de realizarea integrală şi la timp a indicatorilor economici, propune, operativ, Consiliului de administraţie, măsuri concrete şi eficiente de recuperare a nerealizărilor şi de prevenire sau înlăturare a unor situaţii nefavorabile;
- mobilizează rezervele existente şi răspunde pentru reazultatele activităţii financiare a statiunii;
- asigură respectarea strictă a nivelului cheltuielilor stabilite prin B.V.C, ia măsuri şi urmăreşte creşterea eficienţei şi eliminarea pierderilor;
- răspunde de eliminarea imobilizărilor financiare şi stabileşte măsuri de readucere în circuitul economic a stocurilor supranormative, fără mişcare şi disponibile, precum şi măsuri de prevenire a formării de noi imobilizări;
- analizează activitatea economico-financiară pe bază de bilanţ, propune măsuri concrete şi eficiente pentru îmbunătăţirea continuă a activităţii economico-financiare ;
- trimestrial, analizează activitatea economico-financiară a bazelor, sectoarelor, cercetării şi informează Consiliul de administraţie;
- urmăreşte permanent utilizarea eficientă a plafoanelor de credite, conform necesităţilor stricte ale unităţii;
- răspunde de încadrarea în fondurile planificate, analizează cauzele care au condus la depăşiri şi la dobânzi penalizatoare şi ia măsuri care să asigure încadrarea în cel mai scurt timp în fondurile programate;
- asigura desfăsurarea ritmică a operaţiunilor de decontare cu furnizorii şi beneficiarii şi stabileşte împreună cu băncile, măsuri corespunzătoare pentru încasarea într-un termen cât mai scurt a produselor livrate, a lucrărilor executate sau serviciilor prestate;
- asigură plata la termen a sumelor care constituie obligaţia unităţii faţă de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, alte bugete, taxe şi a obligaţiilor faţă de terţi ;
- asigură fondurile necesare finanţării investiţiilor;
- ia măsuri pentru realizarea resurselor proprii destinate finanţării investiţiilor (amortismente, profit, casări, vânzări ş.a.);
- răspunde de respectarea strictă a nivelului costurilor programate în baze, sectoare, compartimente, a nivelului cheltuielilor administrativ-gospodăreşti, ia măsuri pentru eliminarea pierderilor şi creşterea profitului;
Contabilitatea unităţii şi controlul financiar intern
- răspunde de organizarea şi funcţionarea în bune condiţii a contabilităţii valorilor patrimoniale; organizeazã şi ţine contabilitatea de gestiune;
- asigură efectuarea corectă şi la timp a înregistrărilor contabile privind: imobilizările necorporale, corporale şi financiare, calculul amortizării acestora, mijloacele circulante, cheltuielile de producţie sau circulaţie şi calculul costurilor, mijloacele băneşti şi împrumuturile bancare, fondurile proprii şi alte fonduri; debitorii, creditorii şi alte decontări; investiţiile, veniturile, rezultatele financiare etc.;
- asigură respectarea cu stricteţe a prevederilor legale privind integritatea patrimoniului şi ia toate măsurile legale pentru reîntregirea acestuia în cazul în care a fost păgubit;
- organizează inventarierea periodică a tuturor valorilor patrimoniale şi urmăreşte definitivarea şi înregistrarea potrivit legii, a rezultatelor inventarierii;
- întocmeşte lunar balanţa de verificare pentru conturile sintetice şi cele analitice şi urmăreşte concordanţa dintre acestea;
- întocmeşte situaţia principalilor indicatori economico-financiari lunar şi trimestrial, bilanţul contabil anual şi coordonează întocmirea raportului explicativ la acesta;
- prezintă spre aprobare Consiliului de administraţie bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi raportul explicativ, participă la analiza rezultatelor economice şi financiare pe baza datelor de bilanţ şi urmăreşte modul de ducere la îndeplinire a sarcinilor ce-i revin din procesul-verbal de analiză;
- participă la organizarea şi perfecţionarea sistemului informaţional; aplică măsuri de rationalizare şi simplificare a lucrărilor de evidenţă contabilă, informatizarea lucrărilor contabile;
- exercită, potrivit legii, controlul financiar preventiv privind legalitatea, necesitatea, oportunitatea şi economicitatea operaţiunilor.
- CFPP are ca obiectiv asigurarea gestiunii financiare, in conditii de legalitate, economicitate si eficienta fondurilor.
- CFPP se exercita asupra tuturor operatiunilor care afecteaza fondurile publice si patrimoniul public.
- CFPP se exercita asupra documentelor in care sunt consemnate operatiunile patrimoniale, inainte ca acestea sa devina acte juridice, prin aprobarea lor de catre titularul de drept al competentei sau de catre titularul unei competente delegate in conditiile legii.
- CFPP consta in verificarea sistematica a operatiunilor care fac obiectul acestuia, din punct de vedere al: Respectarii tuturor prevederilor legale care le sunt aplicabile, in vigoare la data efectuarii peraţiunilor(control de legalitate).
Indeplinirii sub toate aspectele a principiilor si a regulilor procedurale si metodologice care sunt aplicabile categoriilor de operatiuni din care fac parte operatiunilor supuse controlului (control de regularitate).
Incadrarii in limitele si destinatia creditelor bugetare si de angajament, dupa caz (control bugetar).
-CFPP al operatiunilor se exercita pe baza actelor si documentelor justificative certificate in privinta realitatii, regularitatii si legalitatii, de catre conducatorii compartimentelor de specialitate emitente.
Operatiunile ce privesc acte juridice prin care se angajeaza patrimonial entitatea publica se supun CFPP dupa avizarea lor de catre compartimentele de specialitate juridica si financiar- contabila.
Achiziţii
S.C.D.V.V-Blaj achizitioneaza lucrari de investitii, mentenanta, produse, utilaje, echipamente in conformitate cu planurile de achizitii intocmite de persoana desemnata in acest sens.
Principiile aplicate in activitatea de achizitionare a lucrarilor, serviciilor, produselor pentru asigurarea desfasurarii activitatii S.C.D.V.V-Blaj sunt:
- Nediscriminarea prin asigurarea concurentei reale pentru orice operator economic asigurand astfel deschiderea si dezvoltarea pietei concurentiale si obtinere de valoare pentru banii cheltuiti;
- Tratamentul egal pentru toti operatorii economici astfel incat acestia sa beneficieze de sanse egale de a deveni contractanti obtinand:
Instituirea unui cadru bazat pe incredere, corectitudine, impartialitate
Eliminarea elementelor de natura subiectiva care ar putea influenta deciziile in procesul de achizitie publica
Recunoastere reciproca prin acceptarea produselor, serviciilor, lucrarilor oferite in mod licit pe piata Uniunii Europene asigurand astfel deschiderea si dezvoltarea pietei achizitiilor publice;
Transparenta prin aducerea la cunostinta publicului a tuturor informatiilor referitoare la aplicarea procedurii;
Proportionalitate prin asigurarea corelatiei intre necesitatea autoritatii contractante, obiectul contractului de achizitie publica, cerintele solicitate a fi indeplinite;
Eficienta utilizarii fondurilor publice prin aplicarea procedurilor de atribuire competitionale si utilizarea de criterii care sa reflecte avantajele de natura economica in vederea obtinerii raportului optim intre calitate-pret.
Consilierul juridic
Asigurã apararea drepturilor şi intereselor legitime ale unitatii, în conformitate cu Constituţia şi legile ţãrii si este subordonat directorului general.
Consilierul Juridic realizeaza in cadrul statiunii urmatoarele activitati:
- consultaţii şi cereri cu caracter juridic în toate domeniile dreptului;
- redactarea de opinii juridice cu privire la aspectele legale ce privesc activitatea statiunii ;
- redactarea proiectelor de contracte, precum şi negocierea clauzelor legale contractuale ;
- asistentã juridicã;consultanţã juridicã ;
- reprezentarea juridicã a statiunii ;
- redactarea de acte juridice, atestarea identitãţii parţilor, a consimţãmantului, a conţinutului şi a datei actelor încheiate care privesc statiunea ( decizii, contracte de orice fel, convenţii şi altele asemenea);
- avizarea şi contrasemnarea actelor cu caracter juridic;
- verificare legalitãţii actelor cu caracter juridic şi administrativ primite spre avizare;
- semnare, la solicitarea conducerii, în cadrul reprezentãrii, a documentelor cu caracter juridic emanate de la statiune;
Consilierul juridic nu poate asista sau reprezenta pãrţi cu interese contrare statiunii.
Raportul dintre consilierul juridic şi statiune nu poate fi stanjenit sau controlat decat în condiţiile Legii nr. 514/2003 şi ale Statutului profesiei.
Consilierul juridic acordã consultanţã, opinia sa fiind consultativã.
Consilierul juridic formuleazã punctul sãu de vedere potrivit prevederilor legale şi a crezului sãu profesional. Manifestã independenţã în relaţia cu organele de conducere ale statiunii, precum şi cu orice alte persoane din cadrul acestuia; punctul de vedere formulat de cãtre consilierul juridic în legãturã cu aspectul juridic al unei situaţii nu poate fi schimbat sau modificat de cãtre nici o persoanã.
Consilierul juridic nu poate fi supus nici unei presiuni din partea conducerii statiunii sau din partea oricãrei alte persoane juridice de drept public ori privat.
Consilierul juridic nu se pronunţã asupra aspectelor economice, tehnice sau de altã naturã, cuprinse în documentul avizat ori semnat.
In cadrul atribuţiei de reprezentare a statiunii în faţa instanţelor judecãtoreşti, consilierul juridic este obligat sã respecte solemnitatea şedinţelor de judecatã şi sã nu foloseascã expresii jignitoare faţã de completul de judecatã, faţã de ceilalţi consilieri juridici, avocaţi sau faţã de pãrţile din proces.
Consilierul juridic este obligat sã ţinã urmãtoarele evidenţe:
- intrãrile şi ieşirile de corespondenţã juridicã, numerotate şi datate;
- registrul de evidenţã privind orice situaţie litigioasã cu care a fost sesizat;
- registrul de evidenţã privind avizele scrise – datate şi numerotate;
- registrul de înregistrare a actelor juridice atestate de consilierul juridic cu privire la identitatea pãrţilor, a conţinutului şi a datei actelor.
Consilierul juridic este obligat sã respecte prevederile art. 57 al. 1 şi 2 din statutul profesiei.
Consilierul juridic rãspunde de îndeplinirea sarcinilor cuprinse în prezentul regulament care sunt conforme cu sarcinile stabilite prin statutul profesiei iar din punct de vedere administrativ are toate drepturile şi obligaţiile stabilite pentru personalul salariat prin R.O.F, R.O.I, C.C.M.
Funcţii de conducere: director, inginer sef, contabil şef, secretar ştiinţific, şef de bază experimentală, şef compartiment/birou .
Funcţii de execuţie : CS I, CS II, CS III, CS, AC – studii superioare, inginer, consilier juridic, economist, auditor intern, inginer, subinginer, inspector resurse umane, contabil, AC – studii medii, laborant, agent de securitate, secretar-dactilograf, şofer, muncitor calificat (pepinierist, tractorist, vinificator, dulgher-restaurator, electrician, viticultor, mecanic agricol), muncitor necalificat.
Salarizarea se face conform Contractului Colectiv de muncă şi Regulamentului de salarizare.
CAP. VII. Bugetul de venituri si cheltuieli si administrarea acestuia.
Relatii financiare.
Statiunea întocmeste anual buget de venituri si cheltuieli, bilant contabil si cont de profit si pierderi, pentru activitatea proprie potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor Publice, analizeazã şi avizează bilanţul contabil şi raportul de gestiune ale staţiunilor sectoarelor de activitate, le centralizeazã şi le trimite spre aprobare, la A.S.A.S-Bucureşti în termen util.
Bilantul contabil al activitătii proprii se supune avizãrii Consiliului de administraţie al statiunii, dupã care se înainteazã A.S.A.S-Bucureşti spre aprobare.
Veniturile si cheltuielile statiunii, se stabilesc prin buget pentru fiecare exercitiu financiar în parte.
Bugetul de venituri si cheltuieli se întocmeşte pe baza indicatorilor de performanţã stabiliţi de A.S.A.S-Bucureşti şi se aprobã de Prezidiul A.S.A.S-Bucureşti.
Din veniturile realizate, statiunea acoperã toate cheltuielile evidentiate în costuri, potrivit legii.
Corelat cu contractele încheiate pentru activitatea programatã, statiunea determinã anual volumul de venituri de realizat si cheltuielile totale de efectuat si le repartizeazã pe unitãtile componente din structura statiunii.
Partea de venituri rãmasã dupã acoperirea cheltuielilor si constituire a fondurilor proprii în efectuarea plãtilor prevãzute de lege, reprezintã profitul (excedentul). Acesta se foloseşte pentru finanţare activitãţii proprii de cercetare şi pentru retehnologizare.
Salariile individuale ale personalului se stabilesc prin negociere conform reglementãrilor legale şi prevederilor cuprinse în contractul colectiv de muncã, în limita fondului total destinat plãţii salariilor, prevãzut în bugetul de venituri şi cheltuieli stabilit, potrivit legii.
Salariul de bazã al directorului se stabileşte prin decizia A.S.A.S-Bucureşti, potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
Statiunea hotãrãste cu privire la investitiile ce urmeazã a fi realizate, potrivit obiectului sãu de activitate, finantarea efectuându-se din surse proprii si credite bancare, precum şi din surse bugetare, prin ministerul coordonator al A.S.A.S.
În cazul investitiilor, altele decât cele prevãzute de art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1993, finantate integral sau partial de la bugetul de stat limita de finantare se aprobã odatã cu legile de adoptare ale acestora, iar statiunea are obligatia ca în executia bugetului de venituri si cheltuieli sã se încadreze în alocatiile bugetare aprobate.
Executia investitiilor prevãzute se adjudecã pe bazã de licitatie publicã potrivit legii care reglementeazã achizitiile publice.
Operatiunile de încasãri si plãti ale statiunii se efectueazã prin conturi deschise la bãnci comerciale cu sediul în România.
În limitele celor stabilite de Banca Nationalã a României, pentru necesitãti curente, statiunea poate efectua operatiuni de încasãri si plãti în lei si valutã prin casieria proprie cu respectarea nivelului plafonului de casã si a normativelor de disciplinã financiar-valutare stabilite prin reglementãrile actelor normative în vigoare.
Statiunea poate efectua operatiuni directe de comert exterior, aferente obiectului sãu de activitate, potrivit legii. Operatiunile de încasãri si plãti cu strãinãtatea se vor efectua prin conturi bancare deschise la unităţile bancare specializate, cu sediul în România.
CAP. VIII. Reglementarea litigiilor
Litigiile statiunii cu persoane fizice sau juridice, nesolutionate pe cale amiabilã, sunt supuse spre rezolvare instantelor de judecatã române competente prin adresare directã.
CAP. IX. Dispozitii finale
Prezentul regulament de organizare si functionare a fost analizat şi avizat de Consiliului de administraţie si se aprobă de către Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Modificãrile si completãrile Regulamentului de organizare si functionare se pot face ori de câte ori apar noi reglementări legale care se referă la activitatea Statiunilor de cercetare, la iniţiativa Consiliului de administratie, cu respectarea actelor normative în vigoare şi aprobarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.
Pentru toate aspectele nereglementate prin prezentul regulament de organizare şi funcţionare se aplicã reglementãrile, care potrivit dispozitiilor legale, sunt aplicabile statiunilor de cercetare.
Conducerea statiunii, în sprijinul activităţii sale poate numi prin decizii comisii pe domenii de activitate.
Cunoaşterea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare este obligatorie la toate nivelele ierarhice.
Atribuţiile şi răspunderile compartimentelor de muncă din prezentul Regulament de organizare şi funcţionare se aduc la îndeplinire de către salariaţii unităţii, fiind evidenţiate în fişele postului şi caietele de sarcini care fac parte integrantă din acest Regulament.
Prezentat şi aprobat în şedinta Consiliului de administraţie din ___.____.20___.
DIRECTOR,
Dr.ing. TOMOIAGA LILIANA