Mail scdvv.blaj@asas.ro Telefon +40 258 711 623 Magazin Magazin Facebook SCVBlaj English

STAȚIUNEA DE CERCETARE ȘI DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE BLAJ

  • DESPRE
    Istoric Organizare Documente de interes public
  • CERCETARE
    Laboratoare Publicații Realizări Consultanță
  • DEZVOLTARE
    Baza experimentală Aiud Baza experimentală Blaj Baza experimentală Crăciunel-Ciumbrud Crama
  • PROIECTE
    În derulare Rezultate
  • PRODUSE
    Pomicultură Viticultură Vinificație Portaltoi Altele
  • GALERIE
  1. Documente de interes public
  2. Programe și strategii proprii 2020-2024

Programe și strategii proprii 2020-2024

STRATEGIA MANAGERIALĂ

A STAȚIUNII DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE BLAJ 2020-2024

 

CONSIDERAȚII INTRODUCTIVE

Ca principiu director, prezentul proiect managerial se doreşte a fi o extensie a realizărilor obţinute în ultimii 4 ani de către colectivul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj cu obiective noi pe baza realitățiilor actuale, dar și a experienței acumulate anterior.

Proiectul managerial de dezvoltare a SCDVV Blaj este elaborat pe o perioadă de 4 ani pornind de la misiunea și obiectivele unității, în contextul modificărilor de anvergură care se produc în mediul social românesc și implicit în sistemul de cercetare științifică din agricultură şi în contextul corelării cu politicile de coeziune

Ţintele Strategiei au fost fixate în spiritul convergenţei României cu media UE. Provocatoare, dar realiste, ţintele de mai jos au la bază premisa că, până în 2020, cheltuielile publice pentru cercetare vor creşte treptat.

Premisa de bază a proiectului managerial o reprezintă faptul că întregul colectiv cu care am lucrat reprezintă o resursă umană cu o bună experienţă şi cu un potenţial profesional, organizatoric şi uman ridicat, capabil să desfăşoare cu rezultate remarcabile activităţi complexe specifice unui management eficient și competitiv.

Este cu siguranță momentul în care trebuie să ne evaluăm cât mai obiectiv potențialul să ne propunem obiective sustenabile în acord obiectivele strategice propuse de Academia de Știinte Agricole și Silvice ,, Gheorghe Ionescu Șisesti în cadrul planului Strategic Național MADR pentru activitatea de cercetare –dezvoltare- inovare în domeniul agricol pe termen mediu și lung 2020-2030 care vizează în principal:

  • Dezvoltarea unei agriculturi durabile și performante care să asigure securitatea și siguranța alimentară, favorabile pentru ridicarea calității vieții;
  • Accelerarea transferului de cunoștințe și inovare la beneficiari din filierele de produs Ca o consecință, prezentul proiect managerial își propune pentru următorii ani, crearea unui mediu de cercetare-dezvoltare-inovare competitiv pe plan național și international, care să transforme SCDVV Blaj într-un pol de excelență axat pe generarea cunoașterii și transferului tehnologic, cu impact direct asupra dezvoltării, armonioase și durabile a viticulturii în zona de NV a Transilvaniei.

 

La ora actuală Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj funcţionează în baza Legii nr. 45/2009, Legea 72/2011 şi HG 243/2018 ca instituţie publică în  subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice ,, Gheorghe Ionescu Sisești Bucureşti”, și este integrată în reţeaua naţională de cercetare agricolă, reprezentând zona de centru a ţării, conform HG 217/2007 privind aprobarea Strategiei naţionale în domeniul cercetării-dezvoltării şi inovării.

            Finanţarea activităţii se realizează din subvenţii acordate de la bugetul de stat,  venituri proprii, contracte de cercetare. Hotararea de Guvern nr.243/2018 privind reorganizarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj și modificarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului asigură, la ora actuală alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru cheltuieli de personal si , materiale și achiziții atât de necesare și utile pentru relansarea și modernizarea unității

Resursa umană a unității este formată la ora actuală din  angajaţi, 50  din care 18 cu studii superioare. Personalul de cercetare este format din 14 cercetători, din care 2 CS I, 1 CS II 1. CS III, 5 CS, 5 ACS. Dintre aceştia 4 deţin titlul de doctor şi 3 înscriși la doctorat. La ora actuală din 60 posturi aprobate prin HG 243/2018, unitatea dispune de 10 posturi vacante.

SCDVV Blaj are ca obiect principal de activitate: cercetarea stiintifică şi tehnologică în viticultură şi vinificatie, valorificarea în producție a rezultatelor cercetării în vederea sporirii cantitative şi calitative a producţiei de struguri şi vinuri de calitate, în condiţiile specifice zonei de influenţă din judeţele: Alba, Cluj, Bistrița, Salaj, Sibiu, Hunedoara.

Domeniile în care se derulează cercetări sunt: genetica şi ameliorarea viţei de vie, producerea de material săditor din categorii biologice superioare, agrotehnica viţei de vie, protecţia viţei de vie, agrochimia si fiziologia viţei de vie, vinificaţie şi microbiologia vinului.

Activităţile de cercetare-dezvoltare îmbină cercetările fundamentale cu cele aplicative, cu accent pe soluţii tehnologice pentru dezvoltarea unei viticulturi ecologice şi durabile, aliniate la standardele internaţionale.

            Activitatea de cercetare a unității se desfășoară în baza contractelor de cercetare încheiate cu autoritățile contractante pe bază de proiecte de cercetare obţinute în sistem competiţional,- plan sectorial MADR, proiecte AFIR masura 16.1, prin uefiscde cât și prin planul tematic propriu coordonat de ASAS București.

            La SCDVV Blaj în ultimii ani s-au creat 2 soiuri noi de viţă de vie si 2 clone din soiuri de struguri pentru vin în curs de omologare..

            Cercetătorii de la SCDVV Blaj, in perioada 2015-2018, au publicat 5 cărti, 6 brosuri, 112 lucrări ştiinţifice şi tehnice ( d.c. 50 cotate ISI si BDI).

            Baza materială a unitătii este modernă, laboratoarele de cercetare fiind dotate cu aparatura necesară efectuării unor studii aprofundate şi de calitate.

            In cadrul Sectorul de Dezvoltare a fost realizată plantația mamă – bază cu material liber de viroze din soiuri vinifera și portaltoi recomandate sau autorizate în suprafata de 7 ha si plantaţia tânără de viţă de vie pe rod prin Programul de Reconversie în suprafaţă de 38 ha. In cei peste 72 de ani de activitate SCDVV Blaj printr-o activitate de înalt profesionalism a fost și va rămâne o prezență activă în zona aducându-și contribuția la modernizarea patrimoniului viticol național dar și la lărgirea cunoștințelor de viticultură și enologie.

 

  • Misiunea SCDVV Blaj

În spiritul misiunii  sale SCDVV Blaj va promova cercetarea ştiinţifică în acord cu cerinţele de integrare în societatea cunoașterii, care presupune consolidarea şi dezvoltarea Spaţiului European al Cercetării Ştiinţifice prin promovarea excelenţei la nivelul tuturor activităţilor şi proceselor desfăşurate. Ţânând seama de conceptele enunţate misiunea Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificatie Blaj se poate concretiza în următoarele puncte:

  • Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificatie Blaj unică în NV Transilvaniei, promovează cercetarea în concordanţă cu exigenţele unei societăţi bazate pe cunoaştere continuă, integrate în circuitul european şi mondial.
  • SCDVV Blaj contribuie la dezvoltarea locală, regională şi naţională din punct de vedere social, economic, cultural, politic, printr-o implicare puternică în mediul înconjurător.
  • Cunoaşterea metodică şi aducerea de contribuţii originale în domeniile prioritare ale ştiinţei şi tehnologiei agricole (viticultură, vinificație)
  • să fundamenteze tehnico – științific sectorul vitivinicol din zona de NV aTransilvaniei;
  • sa dezvolte tehnologii viticole inovative de fermă prietenoase cu mediul;
  • sa creeze soiuri noi adaptate condițiilor de cultură din zona de influență;
  • să promoveze soiurile românești consacrate, în contextul globalizării;
  • să dezvolte și să valorifice în producție rezultatele cercetări de produs și tehnologie către toți potențialii utilizatori ;
  • să creeze o infrastructură de cercetare compatibilă cu cea europeană care să permită cercetătorilor să lucreze cu aparatură și echipament performant, în condiții de management de calitate;
  • să crească capacitatea de inovare, dezvoltare tehnologică și asimilare în producție a rezultatelor cercetării, pentru îmbunătățirea competitivității economice;
  • să realizeze posibilitatea calificării și perfecționării resursei umane din cercetare;
  • să atragă tineri cercetători în sfera cercetărilor fundamentale;
  • să crească colaborarea partenerială în domeniile prioritare care să se concretizeze în tehnologii, produse și servicii inovative;
  • obținerea de rezultate știintifice și tehnologice de vârf, comparabile cu cele de nivel european;
  • să crească vizibilitatea cercetării precum și mobilitatea cercetătorilor;
  • sa dezvolte relatii de cercetare integrata cu entitatile de cercetare agricola din mediul academic și universitar;
  • sa inițieze și să dezvolte relațiii știintifice (programe și proiecte comune in domeniul cercetărilor viticole in plan european și internațional;
  • unitatea va fi permanent deschisă pentru interacţiunea cu mediul economic, social şi academic la nivel local, naţional și internaţional;
    • Direcțiile de cercetare, dezvoltare, inovare:
      • . Fundamentarea tehnologiilor ecologice
    • stimularea inovării, prin proiecte de cercetare incluzând experiențe de fermă ecologică horticolă;
    • studiul ecologic și molecular asupra diversității microorganismelor din areale viti-vinicole consacrate în contextul programelor europene de gestionare a bioresurselor naturale;
    • protecția integrată ecologic a ecosistemelor viticole componentă esențială a conceptului de viticultură durabilă în conformitate cu normele și standardele europene de gestionare a bioresurselor naturale;
    • promovarea formelor de agricultură prietenoase cu mediul, prin gestionarea durabilă a terenurilor agricole și protecția biodiversității;
    • dezvoltarea de practici agricole durabile, fără impact negativ asupra mediului;
    • promovarea practicilor agricole care încurajează conservarea biodiversității;
    • adaptarea materialelor biologice și tehnologiilor de producție la schimbările climatice și promovarea de soluții pentru atenuarea efectelor negative ale acestora;
    • dezvoltarea cercetărilor care asigură conservarea calității mediului și a resurselor naturale, cu accent asupra conservării apei și fertilităţii solului;
    • calificarea capitalului uman și promovarea managementului de performanță pentru asigurarea conservarea calității mediului, resurselor naturale, biodiversităţii, agriculturii conservative de tip SMART;
    • introducerea celor mai noi soiuri, tehnologii adaptate impactului modificărilor climatice;
    • dezvoltarea parteneriatelor public-private între unități c-d, universități, asociații profesionale, operatori economici, etc. din domeniul agroalimentar
    • organizarea de activităţi de transfer de cunoștințe şi informaţie prin instrumentele financiare ale PAC 2014-2020 –(Măsura 16.1)
    • organizare de cursuri de formare profesională (cursuri de calificare, inițiere și instruire a producătorilor agricoli)
    • organizare de activități de promovare, popularizare și extensie

1.3.2. Producerea materialului săditor viticol și pomicol

-   Managementul inovativ al resurselor genetice și ameliorarea plantelor horticole pentru crearea de noi genotipuri versatile din punct de vedere al productivității și calității în condiții de stres și minime imputuri

  • Modernizarea infrastructurii de cercetare în domeniul producerii materialului săditor viticol în contextul alinierii la standardele de calitate europene;
  • Producerea materialului săditor viticol și pomicol;

1.3.3. Protecția sănătății plantelor

  • evaluarea folosirii durabile a pesticidelor; reducerea fenomenelor de poluare cu pesticide şi creşterea rentabilităţii prin intervenţii la nivelul tehnologiei de combatere;
  • managementul impactului pesticidelor asupra ecosistemului viticol Târnave;
  • elaborarea de tehnologii fitosanitare avansate care să contribuie la dezvoltarea durabilă a viticulturii din centrul Transilvaniei;
  • dezvoltarea de metode alternative pentru combaterea bolilor plantelor, insecte dăunătoare și buruieni și pentru a reduce efectele stresului abiotic pe baza de substante naturale;
  • dezvoltarea unor metode de management integrat al dăunătorilor care implică resurse bazate pe produse naturale și utilizarea mecanismelor de reglementare naturale;

  1.3.4. Agrotehnica și agrochimia viței de vie

  • soluții tehnologice de fertilizare și control a gradului de aprovizionare a plantei cu elemente de nutriție;
  • optimizarea tehnologiilor de fertilizare a solului şi fertilizare foliară în podgoria Târnave;

  1.3.5. Tehnologii agricole în raport cu schimbările climatice      

  • dezvoltarea unor tehnologii viti-vinicole inovative de fermă, care pot reduce cu peste 50% impactul negativ al schimbărilor climatice, în condițiile păstrării biodiversității

- cercetari privind impactul schimbarilor climatice globale asupra ecosistemului viticol din  podgoriile Târnave și Aiud;

- adaptarea materialelor biologice și tehnologiilor deproducție la schimbările climatice și promovarea de soluții pentru atenuarea efectelor negative ale acestora;

- dezvoltarea cercetărilor care asigură conservarea calității mediului și a resurselor naturale, cu accent asupra conservării apei și fertilităţii solului;

1.3.6. Genetica și ameliorarea plantelor

  • protejarea patrimoniului genetic local în contextul conservării și valorificării durabile a diversității materialului biologic viticol;

-  crearea de soiuri noi şi clone de viţă de vie şi portaltoi corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ pentru producerea vinurilor albe de calitate superioară;

-  studii privind afinitatea la altoire a soiurilor altoi/portaltoi;

  • Tehnologii de vinificație și valorificarea produselor

-  îmbunătăţirea tehnologiilor de producere a diferitelor tipuri de vin cu denumire de origine, specifice podgoriilor Târnave şi Aiud, în scopul realizării de partizi mari şi omogene de vinuri;

-  perfecţionarea unor secvenţe tehnologice de producere a vinurilor albe aromate şi a vinurilor spumante ;

1.3.8. Modul de valorificare a rezultatelor de cercetare, dezvoltare, inovare și gradul de recunoaștere a acestora se va concretiza prin :

  • soluții tehnologice de producere a materialului săditor viticol;
  • soluții tehnologice de fertilizare și control a gradului de aprovizionare a plantei cu elemente de nutriție, in zona de influență a SCDVV Blaj;
  • soluții tehnologice avansate pentru protecția fitosanitară a plantațiilor viticole din zona de influență a SCDVV Blaj;
  • soluții tehnologice în vinificație;
  • soiuri noi adaptate conditiilor de cultură din zona de influență;
  • asistenţă tehnică pentru înfiinţarea de plantații viticole şi pentru stabilirea tehnologiei de producere a strugurilor de vin şi masă, adecvată zonei viticole;
  • asigurarea diseminării rezultatelor prin activități de promovare, popularizare, extensie
  • publicare de articole de specialitate în reviste, anale, pliante și brosuri;
  • organizare de manifestări stiințifice: seminarii tehnice, simpozioane, întâlniri între producători, vizite și schimburi de experiență;
  • organizare de loturi demonstrative în plantațiile proprii și in plantațiile producatorilor privați din zona de influență;
  • emisiuni radio-TV, pg. WEB, pg. Facebook etc.

 

  1. Obiective strategice

Obiectivele strategice preiau din viziunea şi misiunea Academiei de Stiinte Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” București ideile şi determinările fundamentale şi condensează în ele întreaga voinţă şi capacitate a ei de dezvoltare şi împlinire, în contextul creării unei competitivităţi strategice.

Obiectivul general al proiectului Managerial de acțiune pentru urmatorii ani îl constituie dezvoltarea SCDVV Blaj prin crearea unei culturi a calităţii în conformitate cu standardele europene în domeniu, prin creşterea performanţei în cercetare și consolidarea prestigiului ştiinţific la nivel naţional şi internaţional, prin stimularea creativităţii şi inovaţiei, prin calitatea resurselor umane, prin consolidarea bazei materiale.

Strategia va fi pusă în practică printr-o serie de instrumente, în principal prin Planul naţional de cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (PNCDI 3) şi prin Programul operaţional "Competitivitate" - axa prioritară "Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru susţinerea afacerilor şi competitivitate", alături de alte politici publice în sectoare conexe (fiscale, educaţionale etc.), desfăşurate prin instrumente de tipul Program operaţional regional, Program operaţional "Capacităţi umane", Programul operaţional Dezvoltarea capacităţii administrative, Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.

Obiectivele strategice:

  • Crearea de cunoaștere, respectiv obținerea unor rezultate știintifice și tehnologice de vârf, competitive pe plan mondial, având ca scop creșterea contribuției sistemului românesc de CDI la dezvoltarea stocului mondial de cunoaștere, creșterea vizibilității internaționale și transferul rezultatelor în economie și societate.
  • Creștere economică inteligentă prin investiții eficiente atât pentru sectorul de cercetare cât și pentru sectorul de dezvoltare;
  • Valorificarea rezultatelor cercetării ştiinţifice ;
  • Prezervarea și valorificarea bazei genetice horticole autohtone;
  • Valorificarea potenţialului sectorului de dezvoltare: creșterea suprafețelor cu plantații tinere, diversificarea activităților în fermele viticole și aplicarea de noi metode și tehnici inovatoare, de creştere a producţiilor;
  • Creșterea accesului producătorilor la servicii de instruire, consiliere de specialitate, participare la acțiuni de cooperare în vederea inovării;
  • Creșterea competitivitatii SCDVV Blaj prin inovare cu impact la nivelul agenților economici și prin transferul cunostintelor în practică.
  • Creșterea calității sociale prin dezvoltarea de soluții, inclusiv tehnologice, care să genereze beneficii directe la nivelul societății
  • Dezvoltarea globală şi echilibrată a SCDVV Blaj care să conducă la consolidarea rezultatelor obţinuțe;
  • Trecerea de la dezvoltarea cantitativă la consolidarea calitativă a SCDVV Blaj prin adoptarea principiilor managementului calităţii în întreaga activitate din unitate şi în evaluarea acesteia;
  • Dezvoltarea managementului strategic şi a planificării eficiente a tuturor proceselor şi activităţilor;
  • Realizarea unui echilibru între democraţie, participarea colectivă, responsabilitate, transparenţă şi luarea deciziilor eficiente;
  • asigurarea calităţii procesului de cercetare-dezvoltare;
  • creşterea eficienţei procesului managerial – decizional prin obţinerea informaţiilor necesare, în timp real, la toate nivelele: strategic, funcţional şi operaţional;
  • transparenţa veniturilor şi costurilor, cât şi a resurselor cu efect asupra reducerii costurilor prin reducerea consumurilor de resurse, datorită urmăririi şi corectării operative a costurilor pentru fiecare proiect şi activitate;
  • implementarea de metode moderne de evidenţă, management şi conducere;
  • implementarea de multiple forme de organizare a diviziunii muncii, a individualizării responsabilităţilor şi a efortului fiecărui centru de cost, conducând la instituirea unei discipline economico – financiare şi la tratarea unitară a fenomenelor;
  • creşterea eficienţei tuturor activităţilor din cadrul unității, cu prioritate a celor privind cercetarea-dezvoltarea și inovarea;
  • creşterea contribuţiei cercetării științifice la dezvoltarea complexă, armonioasă şi durabilă a viticulturii locale, zonale, naționale;

Realizarea acestor obiective presupune formularea şi realizarea unor obiective operaţionale concretizate prin acţiuni specifice. Acestea vor fi detaliate anual specificându-se resursele utilizate şi instrumentele de implementare;

Obiective prioritare:

  • Atragerea tinerilor talentaţi spre cariera de cercetare prin promovarea interesului pentru ştiinţă şi inovare;
  • Eficientizarea comunicării între conducere, departamente şi sectoare;
  • Continuarea şi intensificarea politicii de promovare a imaginii SCDVV Blaj;
  • Atragerea de fonduri prin contracte de cercetare interdisciplinare și prin diverse mijloace legale;

 

Obiective majore :

  • Elaborarea de strategii de scurtă, medie şi lungă durată privind dezvoltarea ştiinţei şi a producţiei vitivinicole;
  • Promovarea cercetărilor științifice avansate pentru obținere de rezultate cu perspective sigure de valorificare și obținerii de rezultate cu aplicabilitate practică ridicată;
  • Să realizeze noi produse și tehnologii cu potențial de exploatare
  • Să comunice unei comunităţi cât mai largi semnificaţia şi importanţa cercetării ştiinţifice în general şi a celei desfăşurate în cadrul unităţii în particular;
  • Deschiderea unităţii spre societate, prin creşterea preocupărilor pentru cooperare ştiinţifică şi academică, în plan local, naţional şi internaţional, cu toate mediile profesionale interesate;
  • Atragerea unui număr sensibil sporit de ingineri horticultori eminenţi, pentru dezvoltarea acestora în profil științific, cu spirit de acţiune şi creativitate tehnică;
  • Furnizarea cadrului, căilor şi mijloacelor pentru dezvoltarea unor centre de excelenţă în cercetarea ştiinţifică și a unor ferme pilot model;

 

Obiectivele operaţionale :

  • Îmbunătăţirea performanţelor în activitatea de cercetare-dezvoltare şi a resurselor umane, susţinerea specializării inteligente în domenii de cercetare şi inovare care să conducă la concentrare, eficienţă şi eficacitate.
  • Atingerea până în 2024 a masei critice de cercetătorinecesară pentru transformarea compartimentului de CDI al unit[‚ii într-un factor al creşterii economice, prin asigurarea unei evoluţii rapide şi sustenabile, numerice şi calitative, a resurselor umane din cercetare, dezvoltare şi inovare.
  • Creşterea exigenţelor în evaluarea resurselor umane stabilirea de criterii de calitate generale şi specifice care să permită reconsiderarea valorilor.
  • Reorganizarea procesului de cercetare-dezvoltare printr-o nouă filozofie de eficientizare, SCDVV Blaj va impune revederea modalităţilor de derulare a activităţilor de cercetare si productie aşa încât centrul de greutate să treacă de la acumularea de informaţii la activităţi de diseminare si implementare.
  • Îmbunătăţirea selecţiei personalului şi motivarea angajatilor pentru noi performanţe. În acelaşi timp, vor fi oferite stimulente doctoranzilor cu frecvenţă, de tipul burselor de cercetare, utilizate în finalizarea tezelor de doctorat, şi sporirea burselor de documentare în străinătate.
  • Instituirea evaluării interne şi externe, ca instrument în atingerea unei noi calităţi. Autoevaluarea la nivelul unităţi trebuie instituită ca obligatorie în fiecare an sau la doi ani o dată. În procesul de autoevaluare, personalul din sectorul de cercetare trebuie să aibă o pondere importantă.
  • Modernizarea sectorului de dezvoltare-producție în raport cu cerinţele actuale şi de perspectivă;

 

  1. Strategii propuse pe domenii
    • Strategia sectorului de cercetare

Cercetarea stiintifică agricolă, prin natura obiectului de cercetare, trebuie să ofere produse biologice de inaltă valoare, materii prime, tehnologii, cunoștințe adecvate, care să contribuie la promovarea agriculturii durabile și a dezvoltării rurale, la creșterea securității alimentare și a siguranței alimentului, în concordanță cu cerințele generale și specifice ale pieței.

Acțiuni preconizate:

  • Creșterea performanței

- obținerea unor rezultate știițifice de excelență, reflectate în creșterea numărului de articole in publicații din fluxul principal de cunoaștere;

- triplarea numărului de brevete inregistrate de OSIM

- creșterea ponderii doctorilor și a doctoranzilor din totalitatea cercetătorilor;

- atragerea de cercetători cu experiență, tineri cercetători postdoctoranzi și doctoranzi,

- consolidarea rolului științei în societate prin comunicarea științei, promovarea eticii și egalității de șanse în cercetare, dezvoltarea de interfețe dedicate dialogului știință-societate.

  • Extinderea cooperării internaționale:

- extinderea cooperarii internaționale in programe și proiecte;

- o mai bună reprezentare a SCDVV Blaj la nivel institutional european și internațional;

- participarea diasporei știintifice românesti in proiecte de cercetare pentru a promova sectorul de cercetare-dezvoltare din România, precum și la evaluarea proiectelor, programe

  • Lărgirea şi diversificarea tematicii de cercetare, în concordanţă cu cercetările în domeniu, la nivel mondial şi cu solicitările utilizatorilor din zona de influenţă;
  • Abordarea de tematici complexe, în colective largi, interdisciplinare;
  • Dezvoltarea bazei tehnico-materiale pentru realizarea programului de producere a materialului săditor viticol și pomicol „bază” şi „certificat”, corespunzător normelor UE;
  • Atragerea de noi surse de finanţare pentru susţinerea şi dezvoltarea sectorului de cercetare prin:
  • încheierea de contracte suplimentare de cercetare ştiinţifică şi asistenţă tehnică cu diferiţi beneficiari din zona de influenţă a SCDVV Blaj şi din ţară;
  • efectuarea de analize fizico-chimice de sol, plantă şi vin şi testări virologice, pentru unităţile de profil din zona de influenţă, unitatea dispunând de aparatură performantă de analiză şi control şi personal competent;
  • Organizarea unor manifestări ştiinţifice, în scopul prezentării şi diseminării rezultatelor cercetării ştiinţifice proprii; creşterea numărului de lucrări ştiinţifice publicate la manifestări ştiinţifice internaţionale de prestigiu şi in reviste ştiinţifice, de preferinţă cotate ISI, sau indexate în baze de date internaţionale;
  • Formarea de colective interdisciplinare pentru îndeplinirea criteriilor directorilor de grant şi accesarea unor granturi naţionale şi internaţionale;
  • Stimularea conectării la programe internaţionale prin parteneriate sau colaborări pentru atragere de fonduri care să consolideze baza materială de cercetare;
  • Acreditarea unor laboratoare de cercetare şi deschiderea lor spre atragerea de prestări servicii specifice cercetării;
  • Dezvoltarea programelor bilaterale şi multilaterale, în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică, cu parteneri din ţară şi străinătate, pentru dezvoltarea schimbului de informaţii şi literatură de specialitate;
  • Implicarea sectorului de cercetare în organizarea de manifestări ştiinţifice de prestigiu;
  • Elaborarea unor tehnologii noi de cultură a viței de vie cu optimizarea valorificării resurselor de mediu și reducerea prețului de cost pe unitatea de suprafață;
  • Crearea şi dezvoltarea unui compartiment de transfer tehnologic care să asigure valorificarea rezultatelor cercetării de către potenţialii utilizatori din zona de influenţă; organizarea de câmpuri și loturi demonstrative de prezentare a noilor creații, secvențe și soluții tehnologice atât la stațiune cât și în zona de influență;
  • Racordarea politicii de cercetare la cerinţele mediului economic naţional şi internaţional;
  • Continuarea implicării în programele de cercetare naţionale şi europene în parteneriate interdisciplinare cu universităţi şi institute de cercetare din ţară şi străinătate;
  • Informarea operativă a personalului din cercetare despre oportunităţile privind sursele de finanţare pentru cercetare ştiinţifică precum şi privitor la contractele de cercetare în derulare, implicit promovarea rezultatelor acestora (cărţi, brevete, notificări, comunicări ştiinţifice etc.);
  • Concentrarea eforturilor pentru obţinerea de finanţări prin programe de cercetare ştiinţifică, pe baza de granturi, programe, contracte cu agenții economici etc., care să îmbunătăţească infrastructura de cercetare la fiecare departament şi în cadrul sectorului de cercetare a SCDVV Blaj. În acest sens se impune atragerea unor fonduri de cercetare din surse internaționale (FEADR, FP7, POS, ERA-NET, Fondul de Dezvoltare Regională, POR, Banca Mondială, CBC etc.) şi din surse naționale (ANCS, CNCSIS, Academia Română, MECTS, PNDR, AFIR , consultanta etc.);
  • Continuarea manifestărilor ştiinţifice, prin organizarea seminarii si simpozioane ştiinţifice, cu prezentarea rezultatelor cercetării;
  • Susținerea participării cercetatorilor la simpozioane ştiinţifice, conferinţe, mese rotunde, etc. în ţară şi străinătate şi publicarea cât mai multor lucrări ştiinţifice în reviste cotate ISI şi indexate în baze de date internaționale;
  • Monitorizarea exactă, popularizarea rezultatelor cercetării şi identificarea modalităţilor de cointeresare materială a cadrelor implicate în activitatea de cercetare pentru instituirea premiilor de excelenţă pentru cercetarea ştiinţifică.

 

 

3.2. Strategia sectorului de dezvoltare

  • Relansarea şi extinderea activităţii de producere a materialului săditor viticol și pomicol certificat cu valoare biologică ridicată, conform normelor UE din  soiurile de calitate superioară, solicitate de piaţa internă şi externă;
  • Continuarea accesării proiectelor de reconversie cu finanţare din fonduri europene în vederea refacerii plantaţiilor de vii cu soiuri de struguri pentru vin de calitate superioară, agreate de piaţa internă şi externă ;
  • Continuarea activități de modernizarea şi amenajarea a cladirilor cu finanţare bugetară și din venituri propii a clădirilor din Ferma Craciunel și ferma Aiud
  • Continuarea lucrărilor de investiţii şi etapizarea acestora în scopul utilizării lor eficiente;
  • Extinderea lucrărilor de reparaţii şi întreţinere, generalizarea utilizării sistemelor automate de încălzire pe clădiri şi utilizarea tehnologiilor moderne de închidere cu termopan a spaţiilor în scopul reducerii consumurilor energetice;
  • Continuarea susținerii activității de reconversie profesională;
  • Modernizarea infrastructurii prin acesarea de Proiecte PNDR –INVESTITII;
  • Îmbunătăţirea structurii de specii şi soiuri de pomi fructiferi, arbori şi arbuşti ornamentali, în cadrul activităţii de producere a materialului săditor pomicol şi dendrologic ;
  • Reducerea cheltuielilor de producţie prin adoptarea tehnologiilor adecvate unei productivităţi ridicate şi îmbunătăţirea calităţii producţiei ;
  • Aplicarea unei politici de marketing moderne, pentru promovarea produselor (material săditor viticol şi pomicol, vin, şampanie) pe piaţa internă şi prospectarea pieţei externe
  • Continuarea încheierii unor noi contracte de export, direct: portaltoi, altoi, material saditor viticol si pomicol, vin etc.;
  • Colaborări cu diverse firme, pentru executarea de prestări servicii, pentru obţinerea unor surse de venituri suplimentare;
  • Creșterea suprafețelor cu plantații tinere și modernizarea fermelor;
  • Organizarea desfacerii produselor propii prin magazin digital -Online;
  • Modernizarea magazinelor de desfacere și deschiderea unor noi magazine;
  • Extinderea colaborării cu rețeaua națională a Oenoturismului;

3.3. Strategia resurselor umane

Strategia privind resursele umane la SCDVV Blaj trebuie să urmărească: abordarea unei politici de personal, bazată pe promovarea valorii ştiinţifice reale şi a competenţei profesionale în toate sectoarele de activitate crearea unui climat colegial armonios între personalul din sectorul de cercetare personalul auxiliar şi cel administrativ.

Direcţii de acţiune:

  • optimizarea utilizării resurselor umane la nivelul unității sub aspectul activităţii desfăşurate, în activitatea de cercetare şi dezvoltare;
  • scoaterea la concurs a posturilor CS vacante, angajarea de personal tânăr, cu calificare superioară, pentru a putea susţine în continuare proiectele de cercetare în derulare şi cele aflate în curs de evaluare la autorităţile contractante;
  • redimensionarea personalului, în special a celui indirect productiv;
  • finanţarea din fondurile sectorului de dezvoltare a tuturor cercetătorilor pentru publicarea în reviste cotate ISI, BDI,CNCSIS;
  • dezvoltarea unei politici coerente și exigente de atragere și integrare masteranzilor şi doctoranzilor de top în cercetare, pentru identificarea timpurie a potenţialilor colaboratori;
  • asigurarea pentru tineri cercetători a unor avantaje care să motiveze, cel puţin minimal, opţiunea pentru rămânerea în unitate;
  • identificarea posibilităților de remunerare stimulativă a tinerilor cercetători, în condițiile legii, în funcție de performanțe;
  • sprijinirea, promovării pe posturi / grade știintifice superioare a tuturor cercetătorilor care îndeplinesc condiţii de promovare;
  • se vor sprijini moral şi material activităţile pe care tinerii cercetători şi le propun să le organizeze, în măsura în care acestea au un impact semnificativ, se încadrează în preocupările specifice unui mediu academic;
  • vor fi popularizate şi sprijinite acţiunile firmelor care doresc să acorde premii tinerilor cercetători;
  • totodată trebuie avut în vedere şi personalul TESA. Existenţa acestuia în număr minim (după aprecierea mea) impune stimularea materială, crearea de condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii şi formare profesională;
  • îmbunătățirea procedurilor de evaluare a personalului din cercetare și administrativ și transformarea acestora într-un instrument managerial pragmatic și concret;
  • organizarea de cursuri de perfecţionare în utilizarea calculatorului şi softurilor de specialitate la cerere;

3.4 Strategia de dezvoltare a bazei materiale

Infrastructura sectorului de cercetare-dezvoltare

Atingerea unui standard de calitate competitiv depinde în mare măsură de calitatea infrastructurii  care vizează: spaţii de cercetare, laboratoare cu nivel tehnic corespunzător de dotare, biblioteci, INTERNET, INTRANET. În această direcţie se va acţiona pentru

  • Evaluarea standardului privind gradul de dotare al laboratoarelor şi stabilirea strategiilor şi priorităţilor de modernizare. În acest scop alocarea resurselor privind finanţarea complementară vor fi asigurate pe baza priorităţilor propuse de Consiliul Stiintific și aprobate de Consiliul de Administrație.
  • Asigurarea, la nivelul fiecărui sector cu cele mai moderne dotări, care să ofere posibilitatea utilizării celor mai noi tehnologii în domeniu;
  • Evaluarea tehnicii de calcul la nivelul întregii unităţi şi achiziţionarea acesteia în scopul creşterii gradului de informatizare și cercetării ştiinţifice.
  • Continuarea lucrărilor de investiţii şi etapizarea acestora în scopul utilizării lor eficiente;
  • Extinderea lucrărilor de reparaţii şi întreţinere, generalizarea utilizării sistemelor automate de încălzire pe clădiri şi utilizarea tehnologiilor moderne de închidere cu termopan a spaţiilor în scopul reducerii consumurilor energetice;
  • Dezvoltarea şi dotarea corespunzătoare a biobazelor;
  • Continuarea activității de înnoire și modernizare a bazei materiale pentru înmulțirea materialului săditor viticol, și pomicol
  • Modernizarea serelor pentru producere material saditor viticol;
  • Înnoirea și modernizarea parcului de tractoare și utilaje agricole pentru fermele viticole și pomicole;
  • Modernizarea și redimensionarea bazei tehnico-materiale și a utilajelor adecvate de vinificație pentru producția secundară de struguri, înlocuirea utilajelor învechite, reabilitarea sistemului de irigații din cadul pepinierei pomicole Aiud;
  • Completarea dotării sectorului de cercetare cu echipamente moderne (tehnologie informatică, aparatură de laborator, mijloace audiovizuale etc.) şi cu toate facilităţile necesare;

3.6. Strategia privind disciplina muncii

Angajaţii SCDVV Blaj sunt obligaţi să-şi îndeplinească în totalitate şi calitativ sarcinile de serviciu înscrise în fişa postului, precum şi dispoziţiile legale ale şefilor ierarhici.

Angajaţii SCDVV Blaj sunt obligaţi să respecte principalele reguli de disciplină în muncă, astfel:

- să cunoască şi să aplice cu corectitudine legile statului şi reglementările interne ale unităţii;

- să apere patrimoniul unităţii;

- să respecte ordinea şi disciplina la locul de muncă;

- să păstreze confidenţialitatea informaţiilor ce nu pot fi date publicităţii;

- să repare paguba cauzată prin distrugerea sau înstrăinarea bunurilor din patrimoniul unității;

 

3.7.Strategia financiară a SCDVV Blaj

. Hotararea de Guvern nr.243/2018 privind reorganizarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj și modificarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului asigură, la ora actuală alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru cheltuieli de personal, materiale, achiziții etc. atât de necesare și utile pentru relansarea și modernizarea unității.

  1. Activitatea economică

Pe baza analizei costurilor, se vor întocmi toate documentele economice (bugete, balanţe, taxe, etc.) În acest sens vor fi avute în vedere:

  • analiza surselor de finanţare pe categorii, ponderi și provenienţă.
  • identificarea modalitaţilor de atragere a finanţării complementare;
  • valorificarea capacitaţilor de cercetare pentru creşterea ponderii finanțării din cercetare în totalul veniturilor, prin contracte de cercetare şi servicii către terți;
  • utilizarea oportunităţilor de finanţare din fonduri europene sau naţionale pentru creşterea capacității instituţionale a unitătii;
  • asigurarea unui management financiar performant şi a transparenței execuției bugetare;
  • valorificarea judicioasă a proprietăţilor administrate de SCDVV Blaj în baza Legii 45/2009 pentru echilibrarea balanţei financiare.
  • stoparea tuturor activităților care nu generează profit;
  • reducerea permanentă a costurilor și a cheltuielilor cu utilitățile;
  • organizarea de manifestări ştiinţifice atragerea de sponsorizări

Întreaga activitate economică va fi periodic auditată financiar;

 

  1. Resurse financiare
  • Subventii de la bugetul de statîn baza HG 243/2018 pentru cheltuieli de personal, materiale, achiziții etc
  • Fondurile propii, provin din:
  • exploatarea suprafețelor de teren pe care SCDVV Blaj le are in administrare și valorificarea producției obținute  de pe aceste terenuri: strugurii, material săditor certificat viticol și pomicol, alte produse (arbuști ornamentali, trandafiri, fructe, sfeclă, ceriale, semințe de flori.
  • contractarea de proiecte de cercetare în cadrul:plan sectorial, colaborări externe FP7 prin programul MADR – AFIR masura 16.1 etc.

Alte surse provenite din:   

-   asistenţă tehnică, consultanţă şi expertiză în domeniile de specialitate;

  1. Direcţii principale de acţiune pentru asigurarea resurselor financiare :

-    Finațarea cheltuielilor de personal, materiale, investiții în baza HG 243/2018, Ordonator principal de credite MADR, Ordonator secundar de credite ASAS Bucuresti .

  • Participarea la competiții de proiecte cu finanțare internă și internațională
  • Colaborărilor în parteneriat public /privat in condiții reciproc avantajoase.
  • Creșterea cantitativă și calitativă a producției de struguri prin promovarea și aprobarea planurilor de reconversie /restructurare de noi plantații viticole moderne finanțate din bani europeni.
  • Extinderea suprafeței destinate producerii de material săditor viticol și pomicol de calitate superioară.
  • Retehnologizarea și modernizarea complexului de vinificație.
  • Extinderea suprafeței cu portaltoi plantație mamă și certificat
  • Extinderea suprafețelor cu plantatii categoria biologică bază și certificat material săditor pomicol.
  • Reducerea costului de administraţie şi de întreţinere curentă a tuturor clădirilor
  • Eficientizarea compartimentului financiar-contabil, personal și juridic.
  1. Administraţie

Pentru coordonarea şi realizarea internă a tuturor activităţilor, se va promova o administraţie suplă, modernă, profesionistă

  • Personalul tehnico-administrativ va fi selecţionat pe bază de concurs, cu respectarea unor criterii profesionale performante.
  • Personalul administrativ va fi promovat, în mod treptat şi urmărind diminuarea birocraţiei, un management pe bază de obiective (atât la nivel organizaţional, de grup, cât şi individual)

 Aceste obiective rezultă din misiunea, scopul şi viziunea unitatii şi vor fi elaborate într-un dialog permanent cu personalul TESA avându-se în vedere corelarea rezultatelor obiectivelor cu recompensele sau sancţiunile aplicate.

Componenta de bază se impune a fi cea participativă pentru a asigura stabilirea împreună / acceptarea obiectivelor şi existenţa unei comunicări în ambele sensuri. Obiectivele se stabilesc de sus în jos, însă este valorificat şi aportul angajaţilor (de jos în sus). Abordarea de jos în sus asigură implicarea angajaţilor, în timp ce de sus în jos asigură concentrarea pe aspectele principale. Este importantă acceptarea de către ambele părţi implicate (instituţie – angajat) a obiectivelor, deoarece un angajat care nu e convins nu va fi motivat în realizarea lor.

În raport cu obiectivele mai sus prezentate, se impun din partea directorului:

  • cooperarea cu Consiliul de Administratie,.
  • purtarea de discuţii individuale şi în colectiv cu anjajatii, cu finalitate orientată spre

stabilirea de obiective individuale şi comune;

  • delegarea unor responsabilităţi către membrii Consiliului de Administratie pentru anumite obiective şi acţiuni;
  • analiza periodica a gradului de îndeplinire, urmată de premieri / sancţiuni;

3.8. Strategia calității

  • Calitatea constituie condiţia sine qua non a performanţei şi a competitivităţii în domeniile cercetării ştiinţifice. Strategia calității va avea la bază un program eficient, pentru a produce calitatea la nivelul cercetării ştiinţifice și a sectorului de dezvoltare, fundamentat pe mecanisme administrative, tehnologice, pe resurse umane calificate, definite prin competenţă şi profesionalism. În scopul creşterii nivelului calitativ al SCDVV Blaj se impune cu necesitate generalizarea procesului de evaluare a tuturor activităţilor existente în unitate începând cu fiecare salariat până la nivelul întregii instituţii. Acesta constituie un principiu de bază al managementului calităţii care impune totodată crearea structurilor de asigurarea calităţii de la nivelul bazelor experimentale şi până la nivelul conducerii unităţii;

Sistemul de control privind strategia calitatii va urma trei faze:

  • Stabilirea standardelor de performanță și a obiectivelor;
  • Măsurarea și evaluarea performanței comparativ cu standardele;
  • Intreprinderea de activități corective de ajustare a standardelor sau de acțiune in scopul valorificării avantajului unei oportunități descoperite;

3.9. Strategia managerială

Formularea unei strategii realiste, coerente şi explicite dobândeşte astăzi, mai mult ca oricând, o importanţă capitală pentru SCDVV Blaj, pentru prefigurarea viitorului acesteia şi reducerea incertitudinii, întrucât aceasta îi permite “să influenţeze, prin anticipaţie, evoluţia mediului său înconjurător şi, în acelaşi timp, să să reacţioneze la schimbări”

Strategia managerială va urmări următoarele aspecte:

  1. Perfecţionarea managementului
  • Un rol esenţial în atingerea performanţei îl reprezintă calitatea managementului la nivelul fiecărei structuri organizaţionale din unitate. De aceea evaluarea eficacităţii şi eficienţei managementului va trebui să ţină cont de modul în care resursele financiare, umane şi materiale au fost folosite pentru îndeplinirea obiectivelor din planul strategic şi planurile operaţionale.
  • Întregul proces managerial va avea la bază Proiectul managerial strategic al SCDVV Blaj. Acesta va trebuie să cuprindă obiective fezabile cu identificarea tuturor activităţilor operaţionale, responsabilităţi şi surse de finanţare;
  • Se va constitui cadrul managerial al afirmării calităţii managementului care trebuie să fie corelat direct cu nivelul de responsabilitate. În acest context vor fi stimulate şi promovate valorile pe baza unor criterii de evaluare fundamentate ştiinţific;
  • Decizia managerială se va baza pe participarea colectivă, pe responsabilitate şi va avea o transparenţă totală şi va fi cunoscută la toate nivelurile de toţi cei care au legătură cu aceasta. În această direcţie Consiliul Stiintific si Consiliul de Administratie vor avea un rol important în procesul de analiză şi evaluare a propunerilor;
  • Managementul SCDVV Blaj va aborda strategii de îmbunătăţire a indicatorilor de calitate;
  • În scopul creşterii nivelului calitativ al SCDVV Blaj se impune cu necesitate generalizarea procesului de evaluare a tuturor activităţilor existente în unitate începând cu fiecare salariat până la nivelul întregii instituţii. Acesta constituie un principiu de bază al managementului calităţii care impune totodată crearea structurilor de asigurarea calităţii de la nivelul bazelor experimentale şi până la nivelul conducerii unităţii;
  • Pentru a realiza un management administrativ performant se impune o analiză de eficienţă a tuturor serviciilor administrative şi a personalului acestora şi se vor adopta măsuri importante de dinamizare a acestui sector cu revizuirea fişei postului pentru fiecare angajat;
  • Managementul unității va fi concentrat pe creşterea cuantumului resurselor bugetare și extrabugetare care vor fi direcţionate spre asigurarea salariilor, asigurarea dotărilor, desfasurarea în bune condiții a sectorului de cercetare-dezvoltare. Pentru aceasta vor fi identificate noi surse de finanțare în special contracte în parteneriat public –privat în condiții reciproc avantajoase.
  • Pentru a realiza o unitate cu structuri echilibrate, cu şanse egale de dezvoltare şi accesare a resurselor pentru dezvoltare vor fi efectuate analize împreună cu toţi factorii implicaţi în scopul găsirii celor mai bune soluţii, care să facă posibilă optimizarea tuturor activităţilor şi resurselor alocate.

Profesionalizarea activităţilor manageriale şi formarea managerilor pentru toate structurile de conducere ale SCDVV Blaj.

  • Schimbarea aptitudinilor, capacităţilor şi comportamentelor profesionale ale personalului cu functii de conducere în spiritul principiilor şi metodelor managementului modern;
    • Îmbunătăţirea evaluării manageriale şi a managementului.
    • Reorganizarea sistemului managerial din SCDVV Blaj în aşa fel încât să se asigure creşterea consistenţei şi eficienţei proceselor decizionale.

Extinderea cooperării cu mediul economico-social constituie condiţia existenţei oricărei unităţi. De aceea în această direcţie se impune:

  • Lărgirea relaţiilor şi colaborărilor cu mediul de afaceri în scopul cunoaşterii reciproce a potenţialului şi domeniilor de interes;
  • SCDVV Blaj va asigura o colaborare permanentă cu ASAS Bucuresti în scopul promovării şi dezvoltării strategiei în domeniul cercetării-dezvoltării în agricultură.
  • SCDVV Blaj va sprijini în totalitate mobilităţile personalului din cercetare în cadrul programelor şi proiectelor de cooperare, care va asigura un portofoliu însemnat de informaţii şi cunoaştere a experienţelor pozitive, care să fie utilizate în procesul de dezvoltare şi consolidare a unităţii noastre;
  • În scopul asigurării unei poziţii importante în mediul economico-social şi al promovării imaginii SCDVV Blaj va fi creat un Departament de Imagine şi Marketing la nivelul conducerii unităţii;

Consolidarea relaţiilor internaţionale stabilite prin acorduri de cooperare bilaterale cu Institutii de cercetare agricola si universităţi de prestigiu din Europa şi din întreaga lume.

  • Creşterea efortului de identificare a capacităţilor de cooperare în Programul European de Cercetare FP7, EraNET, Biodiversa etc;
  • Cu ajutorul şi implicarea directă a Consiliului de Administratie vor fi identificate şi intensificate eforturile de lărgire a parteneriatelor de cooperare şi dezvoltare a SCDVV Blaj;
  • Consolidarea colaborării şi a relaţiilor parteneriale− în primul rând cu unităţi de cercetare şi de învăţământ superior din tară și UE− precum şi cu unităţi de profil din zonă , serviciile de consultanţă, consumatorii, sectorul privat, societatea civilă;

Vom acorda o atenţie sporită continuării  inovarii, cercetarii şi dezvoltarii producţiei viticole și materialului săditor viticol și pomicol, în special pentru a-i îmbunătăţi eficienţa energetică, creşterea productivităţii şi capacitatea de adaptare la schimbările climatice.

  • Susţinerea dezvoltării sectorului viticol particular prin asigurarea materialului săditor viticol „bază” şi „certificat”, precum şi a soiurilor cu caracteristici ecologice (rezistenţă la boli şi ger)
  • Continuarea activităţii de ameliorare pentru valorificarea potenţialului genetic existent, în vederea identificării şi creării de genotipuri noi, adaptate condiţiilor pedoclimatice din podgoria Târnave şi zona de influenţă a staţiunii;
  • Elaborarea și promovarea de tehnologi de cultură a viţei de vie orientate către viitor- inteligența artificială AI și Realitate argumentată AR.
  • Aprofundarea cercetărilor din domeniul fiziologiei, biochimiei şi nutriţiei viţei de vie, în scopul perfecţionării actualelor tehnologii de cultură şi evitării fenomenelor de poluare a solului, plantei şi produselor vitivinicole ;
  • Elaborarea şi perfecţionarea sistemelor de combatere integrată a bolilor şi dăunătorilor viţei de vie bazate pe tehnologii inovative cu orientare agroecologica de protejare a biodiversității și mediului.;
  • Elaborarea de noi scheme tehnologice pentru producerea de noi tipuri de vinuri albe de calitate superioară .

Organizare de activități de promovare, popularizare și extensie

  • Organizarea de activităţi de transfer de cunoștințe şi informaţie prin instrumentele financiare ale PAC 2020-2024 –(Măsura 16.1)
  • Organizare de cursuri de formare profesională (cursuri de calificare, inițiere și instruire a producătorilor agricoli)
  • Vom acorda o atenţie sporită organizării unor conferinţe, seminarii, simpozioane, cu participare internaţională şi cu atragerea unor fonduri europene.
  • Vom stimula cercetătorii pentru a participa cu prezentare de comunicări la acţiuni internaţionale – congrese, simpozioane, etc.
  • crearea unei identități vizuale unitare prin crearea unui brand al SCDVV Blaj.
  • promovarea profesionistă a SCDVV Blaj la nivelul comunității locale, zonale și naționale
  • promovarea unui dialog constructiv cu mass-media pentru reflectarea obiectivă a imaginii SCDVV Blaj în societate;

4 Consideraţii finale

Proiectul Managerial conceput, precum si toate ideile, conceptiile sunt perfectibile, deschise la tot ceea ce este nou, la eventualele sugestii ale colectivului din cadrul unitatii și vor putea fi realizate doar impreună într-un climat de încredere, relaxant, colegial.

 

 

© 2003 - 2020 Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj
Contact • Harta site • Conducere • Legislatie