Mail scdvv.blaj@asas.ro Telefon +40 258 711 623 Magazin Magazin Facebook SCVBlaj English

STAȚIUNEA DE CERCETARE ȘI DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE BLAJ

  • DESPRE
    Istoric Organizare Documente de interes public
  • CERCETARE
    Laboratoare Publicații Realizări Consultanță
  • DEZVOLTARE
    Baza experimentală Aiud Baza experimentală Blaj Baza experimentală Crăciunel-Ciumbrud Crama
  • PROIECTE
    În derulare Rezultate
  • PRODUSE
    Pomicultură Viticultură Vinificație Portaltoi Altele
  • GALERIE
  1. Organizare
  2. Atribuțiile sectorului de cercetare a SCDVV Blaj

Atribuțiile sectorului de cercetare a SCDVV Blaj

  • Consiliul stiintific 
  • Membrii: Dr. ing. Liliana Lucia Tomoiaga CS I membru corespondent ASAS
  •                  Dr. ing. Veronica-Sanda Chedea CS I membru asociat ASAS
  •                  Dr. ing  Maria Comsa CS III
  •                  ing. Alexandra-Doina Sarbu CS
  •  
  • SCDVV Blaj are ca obiect principal de activitate: cercetarea stiintifică şi tehnologică în viticultură şi vinificatie, valorificarea în producție a rezultatelor cercetării în vederea sporirii cantitative şi calitative a producţiei de struguri şi vinuri de calitate, în condiţiile specifice zonei de influenţă din judeţele: Alba, Cluj, Bistrița, Salaj, Sibiu, Hunedoara.

    Domeniile în care se derulează cercetări sunt: genetica şi ameliorarea viţei de vie, producerea de material săditor din categorii biologice superioare, agrotehnica viţei de vie, protecţia viţei de vie, agrochimia si fiziologia viţei de vie, vinificaţie şi microbiologia vinului.

    Activităţile de cercetare-dezvoltare îmbină cercetările fundamentale cu cele aplicative, cu accent pe soluţii tehnologice pentru dezvoltarea unei viticulturi ecologice şi durabile, aliniate la standardele internaţionale.

                Activitatea de cercetare a unității se desfășoară în baza contractelor de cercetare încheiate cu autoritățile contractante pe bază de proiecte de cercetare obţinute în sistem competiţional,- plan sectorial MADR, proiecte AFIR masura 16.1, prin UEFISCDE cât și prin planul tematic propriu coordonat de ASAS București.

  • Structura şi organizarea actuală a sectorului de cercetarea SCDVV Blaj: Activitate cercetare ştiinţifică în domeniul viticultură, vinificaţie cu compartimente de cercetare care vizează obiective privind:
  • Ameliorarea viţei de vie- crearea de soiuri noi şi clone de viţă de vie, adaptate zonei de cultura din centrul Transilvaniei;
  • Producerea materialului săditor viticol;studii pentru imbunatatirea tehnologiilor de producere a materialului săditor viticol şi pomicol, cu valoare biologică ridicată, autentic;
  • Protejarea sănătăţii plantelor; fundamentarea şi elaborarea tehnologiilor de combatere integrată a bolilor şi dăunătorilor;
  • Resurse ecologice pentru viticultură;
  • Agrochimia şi fiziologia viţei de vie; optimizarea tehnologiilor de fertilizare la viţa de vie, în podgoriile din centrul Transilvaniei;
  • Agrotehnica viticolă, tehnologia de cultură a viţei de vie;
  • Vinificaţie producerea diferitelor tipuri de vin cu denumire de origine controlata, specifice podgoriilor Târnave şi Aiud;
  • Laboratoare/Colective
  • Laborator PROTECŢIA PLANTELOR
  • Dr. Ing.Tomoiagă Liliana Lucia, CS I membru corespondent ASAS
  • ing.Răcoare Horea CS, inginer horticultor
  • Laborator AGROCHIMIA ȘI FIZIOLOGIA VIȚEI DE VIE
  • Dr. Ing.Iliescu Maria, CS I, inginer chimist
  • ing.Sarbu Alexandra ACS, inginer industria alimentară
  • Laborator BIOTEHNOLOGII HORTICOLE
  • Dr. ing Chedea Veronica CS I, inginer horticultor
  • Dr. ing Pop Andreea CS, inginer industria alimentară
  • ing.Motea Florin ACS, inginer horticultor sef bază experimentală pomicolă Aiud
  • Laborator – AMELIORARE
  • ing.Botea Vlad ACS, inginer horticultor
  • ing.Stroia Anita CS, inginer industria alimentară
  • Laborator MATERIAL SĂDITOR VITICOL ȘI AGROTEHNICA VIȚEI DE VIE
  • ing Serbu Florin CS, inginer horticultor
  • sing Bărbulețiu Aurelia ACS, inginer horticultor
  • ing Budiu Viorel CS, inginer horticultor sef bază experimentala viticolă Craciunelul de Jos -Ciumbrud
  • Câmpean Irma, tehnician
  • Laborator – VINIFICAŢIE 
  • Ec.Pușcă Gabriel CS, Economist
  • ing. Budașcă Aurel- Marcel ACS, inginer horticultor
  • ing. Irimies Ovidiu Daniel CS, inginer horticultor
  • Mărginean Vasile ,tehnician
  • ATRIBUTIILE SECTORULUI DE CERCETARE
  • direcțiile de cercetare, dezvoltare, inovare:
  • Fundamentarea tehnologiilor ecologice
  • studiul ecologic și molecular asupra diversitățiimicroorganismelor din areale vitivinicole
  • consacrate in contextul programelor europene de gestionare a bioresurselor naturale;
  • protecția integrată ecologic a ecosistemelor viticole componentă esențială a conceptului de viticultură durabilă în conformitate cu normele și standardele
  • Producerea materialului săditor viticol și pomicol
  • modernizarea infrastructurii de cercetare îndomeniul producerii materialului săditor viticol in contextul alinierii la standardele de calitate europene;
  • Protecția sănătății plantelor
  • evaluarea folosirii durabile a pesticidelor; reducerea fenomenelor de poluare cu pesticide şi creşterea rentabilităţii prin intervenţii la nivelul tehnologiei de combatere;
  • managementul impactului pesticidelor asupra ecosistemului viticol ;
  • elaborarea de tehnologii avansate caresă contribuie la dezvoltarea durabilă a viticulturii din centrul Transilvaniei;
  • Agrotehnica și agrochimia viței de vie
  • soluții tehnologice de fertilizare si control a gradului de aprovizionare a plantei cu elemente de nutritie;
  • optimizarea tehnologiilor de fertilizarea solului şi fertilizare foliară în podgoria Târnave și Aiud;
  • Tehnologii agricole in raport cu schimbările climatice 
  • cercetări privind impactul schimbarilor climatice globale asupra ecosistemului viticol din podgoriileTârnave și Aiud;
  • Genetica și ameliorarea plantelor
  • protejarea patrimoniului genetic local încontextul conservarii si valorificariidurabile a diversitatiimaterialului biologic viticol;
  • crearea de soiuri noi şi clone de viţă de vie şi portaltoicorespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ pentru producereavinurilor albe de calitate superioară;
  • studii privind afinitatea la altoire asoiurilor altoi/portaltoi;
  • Tehnologii de vinificație și valorificarea produselor
  • îmbunătăţirea tehnologiilor de producere adiferitelor tipuri de vin cu denumire de origine, specifice podgoriilor Târnave şi Aiud, în scopul realizării de partizi mari şi omogene de vinuri;
  • perfecţionarea unor secvenţe tehnologice deproducere a vinurilor albe aromate şi a vinurilor spumante ;
  • Modul de valorificare a rezultatelor de cercetare, dezvoltare, inovare și gradul de recunoaștere a acestorase va concretiza prin :
  • soluții tehnologice de producere a materialului săditor viticol;
  • soluțiit ehnologice de fertilizare și control a gradului de aprovizionare a plantei cu elemente de nutriție, in zona de influență a SCDVV Blaj;
  • soluții tehnologice avansate pentru protecția fitosanitară a plantațiilor viticole din zona de influență a SCDVV Blaj;
  • soluții tehnologice in vinificație;
  • asistenţă tehnică pentru înfiinţarea de plantatii viticole şi pentru stabilirea tehnologiei de producere a strugurilor de vin şi masă, adecvata zonei viticole;
  • publicare de articole de specialitate in reviste, anale, etc.
  • publicare de pliante si brosuri pentru diseminare tehnologii;
  • organizare de manifestari stiintifice: seminarii tehnice, simpozioane, intalniri intreproducatori;
  • organizare de loturi demonstrative in plantatiile proprii si in plantatiile producatorilor privati din zona de influență;

 

© 2003 - 2020 Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj
Contact • Harta site • Conducere • Legislatie